Sju skeppsbrutna från försvunna färjan räddade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sju överlevare från försvunna färjan i Stilla havet har påträffats i en liten livbåt.
Foto: NZ DEFENCE FORCE
Här räddas de sju skeppsbrutna av en fiskebåt som dirigerats till platsen. Men ännu saknas ett 40-tal passagerare.
Foto: NZ Defence Force
Livbåten upptäcktes från luften av besättningen på militärflygplanet Orion.
Foto: NZ Defence Force

Ett militärflygplan har hittat sju överlevande från den försvunna färjan nära Kiribati i Stilla havet. Bland de sju ska finnas ett medvetslöst spädbarn.

De skeppsbrutna drev runt i en liten livbåt och kunde plockas upp av en fiskebåt. Men ännu saknas ett 40-tal passagerare från färjan.

– De verkade mycket lättade över att ha hittats, säger John Ashby vid den nyzeeländska räddningsmyndigheten.

Sex vuxna och ett spädbarn fanns bland de överlevande som hittades i en livbåt på söndagen. Färjan MV Butiraoi med 50 personer ombord försvann för en vecka sedan i önationen Kiribati i Stilla havet. De nu räddade personerna har drivit runt i livbåten i fyra dygn, enligt brittiska ITV.


https://twitter.com/BBCWorld/status/957474521971347456

Besättningen på militärflygplanet Orion släppte ned nödproviant och en radio till de skeppsbrutna, och en en fiskebåt som befann sig drygt 90 kilometer från livbåten dirigerades till platsen för att undsätta överlevarna.


Här räddas de sju skeppsbrutna av besättningen på fiskebåten.
Foto: NZ Defence Force

– Gruppen människor verkade mycket lättad över att ha hittats, när NZ Air Force Orion släppte ner förnödenheter till dem, inklusive vatten och en radio, säger John Ashby vid den nyzeeländska räddningsmyndigheten i ett pressmeddelande.

På söndagsmorgonen, svensk tid, bekräftar Nya Zeelands flygvapen på Twitter att fiskebåten kunnat plocka upp de sju överlevande ur livbåten.

https://twitter.com/NZDefenceForce/status/957488476215066624

Enligt The Guardian har de sju drivit runt i den fem meter långa livbåten med bara en filt som skydd från vind och sol. Det fanns varken färskvatten eller motor på livbåten.

Bland de nu undsatta ska det finnas en medvetslös baby, skriver Guardian, som citerar Nya Zeelands försvarsmakt.

Officeren Darryn Webb uppger att livbåten anträffades 180 kilometer från närmaste land. Enligt de överlevande ska katamaranfärjan ha kapsejsat och man fick snabbt hoppa i livbåten. Färjan ska sedan ha sjunkit.

Det är ännu oklart exakt när detta skedde. Räddningsenheterna på Nya Zeeland larmades om förlisningen först i fredags - åtta dagar efter att färjan lämnat sin hamn.


https://twitter.com/NZDefenceForce/status/957417959818805248

– Våra tankar går till det lilla barnet och övriga av det 50-tal personer som fanns på färjan, säger Webb.

Besättningen på planet Orion upptäckte livbåten på sin radarskärm och man fortsätter nu att söka efter fler överlevande bland det 50-tal personer som fanns ombord på färjan.

https://twitter.com/MaritimeNZ/status/957469224745582592

Livbåten är en av två som ska ha funnits på färjan som är av katamarantyp och byggd i trä.

– Orion fortsätter att söka från luften i området, och gör allt för att hitta flera överlevande, medan man väntar på att möta upp fiskebåten, förklarar flygofficeren Darryn Webb vid Nya Zeelands försvarsmakt.


https://twitter.com/BBCWorld/status/957019974786256897

Färjan MV Butiraoi lämnade Nonuti Island den 18 januari för segla cirka 250 kilometer till ön Betio i ögruppen Kiribati i Stilla havet.

Resan var beräknad att ta två dagar, men färjan med ett 50-tal personer ombord kom aldrig fram och en räddningsinsats inleddes.

Enligt lokala myndigeter hade katamaranen reparerat propellern strax före avfärden. Detta då den hade skador som uppstått när den kört på grund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.