Varje vecka inkommer det i genomsnitt tre-fyra tips i veckan till Palmeutredningen. Foto: Urban BrådheVarje vecka inkommer det i genomsnitt tre-fyra tips i veckan till Palmeutredningen. Foto: Urban Brådhe
Varje vecka inkommer det i genomsnitt tre-fyra tips i veckan till Palmeutredningen. Foto: Urban Brådhe
Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme, har radioprataren Gert Fylking (bilden), som var vän till nu avlidne Christer Pettersson, sagt. Foto: Mikael SjöbergChrister Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme, har radioprataren Gert Fylking (bilden), som var vän till nu avlidne Christer Pettersson, sagt. Foto: Mikael Sjöberg
Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme, har radioprataren Gert Fylking (bilden), som var vän till nu avlidne Christer Pettersson, sagt. Foto: Mikael Sjöberg
52 213 händelser förekommer i Palmeutredningen. "Det är händelser man valt att lägga in på grund av att man anser att det är av någon slags vikt i utredningen som vi bör titta lite närmare på", säger spaningsledaren Dag Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt52 213 händelser förekommer i Palmeutredningen. "Det är händelser man valt att lägga in på grund av att man anser att det är av någon slags vikt i utredningen som vi bör titta lite närmare på", säger spaningsledaren Dag Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt
52 213 händelser förekommer i Palmeutredningen. "Det är händelser man valt att lägga in på grund av att man anser att det är av någon slags vikt i utredningen som vi bör titta lite närmare på", säger spaningsledaren Dag Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Sju siffror bakom Palmeutredningen

Publicerad

Här är sju uppseendeväckande siffror bakom världens sannolikt största mordutredning - Palmeutredningen.

Totalt har 133 personer erkänt dådet, och över 87 000 personer förekommer i utredningen. Allt till en kostnad av hundratals miljoner kronor.

Det är sannolikt världens största mordutredning.

30 år efter mordet på Olof Palme har hyllmeter av bevis lagts till ännu fler hyllmeter. Och trots att 133 personer har erkänt mordet finns ingen misstänkt gärningsman i nuläget.

Här är sju uppseendeväckande siffror bakom Palmeutredningen:

250 hyllmeter

Det skulle ta nio år att läsa igenom allt material i Palmeutredningen, om man har vana av juridiska texter, enligt polisen. Och materialet fortsätter att fyllas på.

Varje vecka inkommer det i genomsnitt tre-fyra tips i veckan, och fler lär det bli på 30-årsdagen av mordet på söndag den 28 februari. Då kommer polisen att ta emot tips om Palmemordet mellan klockan 14 och 22.

87 318 persondokument

Många personer förekommer i utredningen, och de är sökbara i ett datasystem. Enbart Christer Pettersson är omnämnd över tusen gånger, enligt spaningsledaren Dag Andersson.

52 213 händelser

– Det är händelser man valt att lägga in på grund av att man anser att det är av någon slags vikt i utredningen som vi bör titta lite närmare på, säger spaningsledaren Dag Andersson.

133 personer har erkänt mordet

Men ingen av personerna bakom alla erkännanden är i dagsläget misstänkt. Den mest kända personen som erkänt (ibland) är Christer Pettersson, som åtalades för mordet och dömdes i tingsrätten 1989. Men han friades i hovrätten och hans erkännanden, bland annat i Expressen 2001, togs senare tillbaka.

– Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme, har radioprataren Gert Fylking, som var vän till nu avlidne Christer Pettersson, sagt.

10 225 personer är hörda

Tycker du att det låter mycket? Det är dessutom ännu fler. I början av utredningen registrerades inte de som förhördes på samma sätt som i dag. Av de hörda personerna är vittnena på plats lite extra intressanta, då cirka 30 personer befann sig i närheten. Men trots det finns långt ifrån några samstämmiga uppgifter.

Bland intressanta vittnesuppgifter finns de om "walkie talkies". Ett 80-tal personer ha iakttagit personer med "walkie talkies".

– Det är alldeles för många i min mening för att man inte ska ta det på största allvar, säger spaningsledare Dag Andersson.

4 296 fordon

Även ett gediget fordonsregister döljer sig bakom Palmeutredningens hyllmeter av material.

– De flesta kommer in när man gör personslagningar och då kommer deras fordon med, kommenterar spaningsledare Dag Andersson.

550 miljoner kronor

Enligt Aftonbladet är polisens totala kostnad för Palmeutredningen 550 miljoner kronor. Men kostnaderna för samhället i stort tar inte slut där. Åklagarmyndigheten har haft anställda Palmeåklagare och Domstolsverket har hanterat två rättegångar mot Christer Pettersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag