Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju rejäla misstag som ödelägger din karriär

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I en tid då konkurrensen på arbetsmarknaden blir allt tuffare gäller det att göra ett så bra jobb som möjligt.

Dessvärre lyckas inte alla med det.

Computer Sweden listar sju rejäla tabbar man bara inte får göra som anställd.

Den ständigt växande IT-marknaden påverkar i dag en stor del av vår vardag, och ibland kan kombinationen teknik och människa gå riktigt snett.

En lista som Computer Sweden publicerar visar de sju grövsta misstagen som IT-proffs gjort. Det handlar om allt ifrån att ha missat backuppen under en längre tid till att ha smygläst chefens privata e-post.

Alla misstag ledde till att anställda förlorade sina jobb.

Se hela listan nedan.

Sju misstag som sänker din karriär

Missade backuppen i ett år

Ett amerikanskt företag hade fått hela sitt affärssystem utraderat, samtidigt som hela företaget stod inför en deadline. Dessvärre hade den säkerhetsansvarige glömt göra backup, vilket innebar att alla datafiler var borta, liksom databasen och hela affärssystemet. Backuppen som skulle köras varje natt hade inte gjorts på ett år. Företaget överlevde tack vare att en person på ekonomiavdelningen, som inte litade på tekniken, hade behållit papperskopior. Alla data fick återställas för hand, vilket tog ett halvår. Den ansvarige fick sparken direkt.

Läste chefens e-post

Oli Thordarson, som arbetar som virtuell IT-chef för ett antal företag, blev uppringd av en ekonomichef på nätverksföretaget Alvaka. Han fick veta att någon under två års tid hade läst hans e-post. Personen visade sig vara IT-chefen på ett av de företag han arbetade för. Ett digitalt alarm installerades – som avslöjade den skyldige. Personen, som förlorade sitt jobb, hade även hade läst e-post från vd:n, styrelseordföranden och flera andra.

Försökte dölja IT-brott

Personalen på ett finansföretag råkade byta ut två lagringsdiskar på ett felaktigt sätt, vilket ledde till att banken gick ned, och en förlust på miljontals dollar. Två fel hade begåtts, enligt säkerhetskonsulten: leverantören hade skickat fel utrustning och banken hade inte rätt kunskaper för att installera den. Alla de inblandade ljög om problemet och dess orsak, utom en person, som var den ende som fick behålla jobbet.

Drev porrsajter på företagets servrar

En nätverksansvarig på ett storföretag letade efter en ny lagringsenhet. Han hittade en hos en systemadministratör och tog den, men det visade sig att den redan var full av data. Vid en närmare anblick visade det sig vara mängder av porr. Den anställde hade drivit porrsajter på företagets servrar, och fick sparken direkt.

Struntade i att dokumentera

En nätverkstekniker hos en operatör skulle ändra IP-adresserna på ett antal produktionsroutrar. Jobbet skulle utföras under kvällen för att inte störa kunderna. Men den ansvarige ville inte arbeta sent, så han ändrade adresserna och åkte hem och stängde av sin mobil för att få vara i fred. Han hade inte dokumenterat något av det han hade utfört. Alla gränssnitt kollapsade eftersom de IP-adresser han försökte ställa om till redan utnyttjades av andra, vilket ledde till att 5 000 abonnenter blev utan internetåtkomst.

Glömde testa katastrofplanen

Ett företag med höga krav på säkerhet hade investerat miljoner dollar i ett system för backup vid en eventuell katastrof. Men när nätverket gick ned så visade sig att den ansvarige teknikchefen inte kunde aktivera katastrofplanen, då den aldrig hade testats. I stället hoppades teknikchefen att problemet skulle åtgärdas automatiskt, vilket ledde till att hela nätverket stod stilla i flera timmar och operatören drabbades av ett skamfilat rykte.

Sanningen till toppcheferna

En chefsarkitekt anställdes för att driva ett uråldrigt onlinesystem. Efter sex månader fick han frågan om vad ansåg att hans jobb gick ut på. Detta skedde två veckor innan hans provanställning gick ut. Han förstod först då att företagets IT-vision bestod i att hålla kursen, åtgärda buggar, inte ifrågasätta och inte installera någon ny teknik. När arkitekten fick frågan av IT-chefen om vad han tyckte om företagets vision, svarade han att det snarare var en underhållsplan.

(Källa: Computer Sweden)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.