Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju personer döms för upplopp i Kärrtorp

Upploppet i Kärrtorp den 15 december 2013 har lett till flera fängelsedomar. Foto: Emil Nordin

Drygt ett år har gått sedan kravallerna i Kärrtorp – nu döms ytterligare sju personer för sin inblandning i upploppen.

På fredagen beslutade Södertörns tingsrätt att döma de sju männen, vilka alla ska vara aktiva inom Svenska motståndsrörelsen (SMR), till fängelse.

Det var den 15 december 2013 som nätverket Linje 17 anordnade en antirasistisk demonstration på torget i Kärrtorp, söder om Stockholm.

Demonstrationen, som hade dragit ett hundratal demonstranter, stormades efter att den hade påbörjats av omkring 40 personer.

Många av dem aktiva eller tidigare aktiva i nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Tidigare har nio av de som angrep demonstrationen dömts till mellan sex och åtta månaders fängelse.

Det högsta fängelsestraffet - fem år och sex månader - utdömdes till en vänsteraktivist som dömdes för att ha knivhuggit en av nazisterna.

Nu döms ytterligare sju män för sin inblandning i upploppen. Enligt uppgift till Expressen är alla aktiva in om SMR och i domen framgår det att de tillhörde gruppen som angrep demonstrationen.

Påföljden för brotten i fredagens dom - som bland annat var våldsamt upplopp - varierar mellan 4 till 8 månaders fängelse.

Samtliga nekade till brott

En 23-årig man döms också för våld mot tjänsteman efter att ha angripit en polis under upploppen.

Straffet blir för honom 8 månaders fängelse, vilket gör det till det högsta straffet som utdömdes på fredagen.

Tingsrätten har också funnit en 20-åring skyldig till brott mot knivlagen i samband med kravallerna.

En man, 20 år gammal, döms också mot sitt nekande för ringa vapenbrott och hets mot folkgrupp efter en händelse i Umeå i september 2013.

En 22-årig man döms förutom för våldsamt upplopp även för hets mot folkgrupp, då han i folksamlingen i Kärrtorp gjorde Hitlerhälsning vid två tillfällen, samt ringa dopningsbrott.

Nekade till brott

Samtliga nekade till brott, förutom den 22-åring som även döms för ringa dopningsbrott.

Han har erkänt brottet, som inträffade två dagar efter demonstrationerna i Kärrtorp.

Fyra av männen förekommer enligt domen i belastningsregistret sedan tidigare och en av männen, 29 år gammal, dömdes för sju år sedan till fem års fängelse för försök till dråp.

Domen kommer kort efter att ytterligare en SMR-aktivist åtalades för attacken.

Han misstänks för att ha kastat minst en glasflaska och beväpnat sig med en flaggpinne i syfte att attackera demonstranter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.