Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sju misstänkta sexuella ofredanden under Peace and Love

Under sista spelningen på Peace and Love konserten i Borlänge anmäldes sju sexuella ofredanden på kort tid. 

– Vi ska sammanställa och se om det finns något mönster, säger vakthavande befäl Jan Materne.

Samtliga anmälningar ska ha rört sig om ofredanden i publikhavet framför scenen.

– Det är tjejer som blivit tafsade på av killar, säger polisens kommunikatör Henrik Olars.

Polisen håller nu på att sammanställa anmälningarna för att utröna om det finns något mönster bland fallen som alla inrapporterades under fredagens sista spelning. 

– Det kanske bara rör sig om några gärningsmän, säger vakthavande befälet Jan Materne.

Oklart om samband

Man kan dock inte svara på vilken av de tre sista spelningarna som ägde rum mellan 00:30 och 02:00 ofredandena gjorts eller exakta tidpunkter för larmen.

Vid lunchtid hade man ännu inget nytt att meddela.

– Vi har inte kommit någon större vart i utredningen, säger Olars.

Hur är det med eventuella samband mellan incidenterna?

– Jag vet inte hur långt man hunnit där, det är inget jag kan prata om.

Avstämning med polisen

Under lördagsförmiddagen hade polisen avstämning med arrangörerna gällande nattens händelser. Säkerhetschef Pärra Lundqvist säger att man ser allvarligt på anmälningarna.

– Vi fördömer självklart samtliga brott. Det är för jäkligt och det är bara att konstatera det. Vi jobbar stenhårt med att förhindra brott och det fortsätter vi att jobba med. Det är fråga om långsiktigt arbete, om attityd och värderingar. Men det är bara att kämpa vidare.

"Jobbar för en trygg festival"

Arrangören har förutom samarbete med polisen även andra organisationer involverade under festivalen för att säkerställa lag och ordning.

– Ungdomsmottagningen, kvinnojouren och fältassistenterna bland annat. Det här är inte ett jobb som bara sker under de här tre dagarna under festivalen, det måste pågå och det pågår hela året. Vi jobbar för en trygg festival.

Övrigt under kvällen och natten inrapporterades två misstänkta misshandelsfall, där ena fallet har en angiven gärningsman samt sju fyllerister, ett olaga hot, ett fall av narkotikabrott samt en stöld av mobiltelefon.

”Avvaktar kvällen”

Expressen pratade med vakthavande befälet Jan Materne halv sex på lördagskvällen:

– Vi får väl se om det blir något mer under kvällen, vi avvaktar den. De flesta av de sexuella ofredandena var under den sista spelningen, och det var tydligen bra fart på publiken då. Det var helt omöjligt för dem som bevakade att ha koll på vad som hände.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.