Sju människor döda efter jättecyklonen

Cyklonen Phailin slog till mot Indien.
Foto: Bikas Das

Den kraftiga cyklonen Phailin lär påverka över tolv miljoner människor i Indiens fattigaste region.

I går, lördag, slog den mot landets östkust med nära dubbel orkanstyrka – och i dag bekräftar myndigheter att sju människor har mist livet, skriver Times of India.

Phailin är den värsta cyklonen i landet på fjorton år.

Den var lika stor som Polen och blåste med dubbel orkanstyrka när den under lördagen slog hårt mot de tätt befolkade provinserna i nordöstra Indien.

I delstaterna Orissa och Andhra Pradesh har 861 000 människor fått fly sina hem, uppger Times of India.

– Det kan vara den största evakueringen i Indiens historia, säger räddningskommissionären Pradipta Kumar Mohapatra till tidningen.

Sju döda bekräftas

På söndagsmorgonen bekräftdes tre döda. Vid lunchtid hade dödssiffran korrigerats till sju.

1999 när en liknande storm drabbade regionen omkom 8 000 människor. Hundratusentals blev hemlösa.

Myndigheter hoppas nu att tidiga evakueringar och bättre förberedelser ska ge betydligt lägre dödssiffror, skriver Times of India.

Enligt tidningen beror dödsfallen på fallande träd. Tidigt på söndagsmorgonen varnade experter för mer.

– Våra uppskattningar om cyklonens hastighet har visat sig vara korrekta. Men de kommande 24 timmarna blir kritiska, när tungt regn och kraftiga vindar kan orsaka skada, säger geologen Shailesh Nayak till Times of India.

"Det värsta vädret"

Cyklonen klassas som en fyra på en skala 1-5 och beskrivs av svenske meteorologen Pererrik Åberg som  "det värsta vädret man kan stöta på".

Hans indiska kollegor uppger för Times of India… att cyklonen under söndagen tappat avsevärt i styrka – men lämnar ett spår av förtörelse efter sig.

Till följd av nederbörd steg vattennivåerna med över tre meter med översvämningar i flera floder som följd.

Inställda flyg

De materiella skadorna har ännu varit svåra att uppskatta, men enligt uppgifter till BBC slogs elektricitet och telefon ut i flera regioner.

Times of India skriver hur tusentals träd och telefonstolpar ryckts upp och hur byggnader i flera städer i Orissaprovinsen.

Inför lördagen ställdes båt- flyg- och tågtrafik in och fiskare avråddes från att ge sig ut till havs.

Svenska Maude Fröberg, kommunikationschef vid internationella Röda korset, befinner sig i New Delhi och ska under måndagen åka till de drabbade regionerna.

Mer än 3 000 räddningsarbetare har nu påbörjat röjnings- och räddningsarbete uppger Times of India.…

Här följer du cyklonens framfart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.