Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sju gripna med järnrör – flera kopplas till Afa

Greps i norra Stockholm • Misstänks för förberedelse till grov misshandel.
Ett vittne berättar hur flera personer satt på marken utanför polisens fordon.
Foto: Läsarbild
Sju personer greps.
Foto: Läsarbild
Två av polisens bepansrade bussar stoppade två personbilar norr om Stockholm på lördagen.
Foto: Läsarbild

Sju personer har gripits norr om Stockholm – misstänka för förberedelse till grov misshandel. Vid 20-tiden anhölls personerna av åklagare.

De ska ha varit beväpnade med batonger och järnrör.

Flera av de anhållna ska enligt uppgifter till Expressen ha kopplingar till vänsterextremistiska rörelser, bland annat Afa.

Enligt uppgifter till Expressen stoppade polisen två bilar längs med Huvudstaleden i Solna klockan 12 på lördagen. 

Förbipasserande som filmat insatsen berättar för Expressen att de reagerat på mängden trafik. 

– Det var inte vanliga polisbilar, och mycket trafik. Så min lillebror tog upp telefonen och började filma, säger en av de som kört förbi. 

Hon fortsätter:

– Flera personer satt på marken utanför, och det regnade ju, så det såg extra intressant ut. Sen såg vi på nyheterna vad det var. 

Två personbilar stoppade

Två spt-bussar - som står för ”särskild polistaktik” och är polisens bepansrade fordon som används vid bland annat kravaller och större insatser - stoppade två personbilar.

I bilarna hittades batonger, pepparsprej, baseballträ och även järnrör. Sju personer, fyra män och tre kvinnor, togs ur bilarna och radades upp på vägen och greps, misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

– Det var i samband med att vi kontrollerade två bilar som de här personerna greps. De har haft olika tillhyggen med sig, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Är personerna kända sedan tidigare?

– Det är ingenting som jag kan kommentera i nuläget.

Enligt uppgifter till Expressen ska flera av de gripna ha kopplingar till vänsterextremistiska rörelser, bland annat Afa.

Säpo vill inte bekräfta

Säkerhetspolisens presschef Karl Melin vill inte svara på om Säpo är inkopplat i ärendet eller inte.

– Det är polismyndigheten som handhar det här ärendet helt och hållet, säger han.

Samtidigt nämner Karl Melin den pågående polisinsatsen i norra Stockholm med anledning av den danske högerextremisten Rasmus Paludans planerade Koranbränningar.

– Där har vi en samverkan med polisen. Men kring en enskild händelse så här kan jag varken bekräfta eller dementera hur vi arbetar, säger han.

Vid 18-tiden på lördagskvällen rapporterade polisen att det hade varit lugnt:

– Inte ett dugg har hänt. Inget som vi har kunnat koppla till händelsen eller den befarade händelsen, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Paludan: ”Samlat ihop all polis man hade för att förhindra oss”

Stockholmspolisen nekade Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs att hålla sina allmänna sammankomster där de skulle bränna Koraner på fem platser i Stockholmsområdet under lördagen. 

Ni har inte synts till under dagen, vad har hänt?

– Vi tyckte att svenska polisen är värdelös och Säpo är urdåliga, de fattar inget. Om de vill ta hit tusen poliser och göra olagligheter mot oss om vi dyker upp, då är det bättre att vi kör lite Koranbränningar på fredagen. Så vi brände Koraner i Malmö, i Angered i Göteborg och i Kronogården i Trollhättan i stället, säger Rasmus Paludan till Expressen.

Så det kommer inte hände nåt från er sida under lördagen i Stockholm?

– Nej, nej, nej, säger han och fortsätter:

– Det var uppenbart att man samlade ihop all polis man hade för att förhindra oss att göra det, då valde vi annan plats och annan tid. Det går inte att ha yttrandefrihet och mötesfrihet längre i Sverige om man kritiserar islam.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.