Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sju frågor och svar
om Macrons seger

– Det är väldigt ovanligt i Frankrike att en mittenpolitiker är så framgångsrik, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet, om Macrons seger. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
– Jag tror att Macron-segern kan leda till en liten mini-injektion i EU-samarbetet. Han är entusiastisk och talar gott och varmt om EU. Det blir en motvikt till den EU-kritik som finns, säger Andreas Hatzigeorgiou, om hur Macrons seger kan komma att påverka Frankrikes och EU:s samarbete. Foto: Tolga Akmen/Lnp/Rex/Shutterstock / TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Emmanuel Macron vann en jordskredsseger över Marine Le Pen.

Nu väntar svåra utmaningar som kriget mot terrorismen, arbetslöshet – och att ena landet.

Här svarar experterna på vad man kan vänta sig av Macrons fem år vid makten.

1. Vilken är den största betydelsen av Macrons seger?

– Att han representerar en mitten-position. Det är väldigt ovanligt i Frankrike att en mittenpolitiker är så framgångsrik, säger Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Att vinstmarginalen var så stor. Han bildade sin rörelse för ett år sedan, meddelade sin kandidatur i augusti. Att han på så kort tid lyckats så väl är en kolossal seger för honom, säger Ingmari Froman, författare och Frankrike kännare.

– Det är en lättnandens suck. Men det är viktigt att poängtera att det är nu det hårda arbetet börjar. Hade jag varit rådgivare till Macron hade jag sagt åt honom att skippa champagnen. Han är den som behöver gå upp tidigast i morgon, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

2. Vad innebär det att han vinner med en så bred marginal?

– Såvitt jag kan bedöma är det den näst största segermarginalen, som har varit ett i franskt presidentval, sedan Jacques Chirac besegrade Jean-Marie Le Pen 2002. Det visar att när den här typen av alternativ står mot varandra så finns det ett väldigt starkt stöd för en liberal demokratimodell, säger Demker.

– Tidigare har folk i Frankrike resonerat att den personen som vinner presidentvalet också ska få en majoritet i nationalförsamlingen, så att man ska se vad han kan åstadkomma. Frågan är om det fortfarande gäller, säger Froman.

– Det var väldigt viktigt att han fick en tydlig seger. Det är endast på det sättet han kan fungera i något slags enande roll och förmå fransmännen att bli lite optimistiska, säger Hatzigeorgiou.

3. Vilka förutsättningar har Macron att ena Frankrike?

– Han var väldigt mån i sitt segertal om att sträcka ut handen till alla dem som hade röstat på Le Pen. Han visade förståelse för människors och det var ett väldigt statsmannamässigt tal, men det återstår att se om han lyckas, säger Demker.

– Det blir hans största utmaning. Resultatet i kväll visar hur enormt djup sprickan är i Frankrike. Han kan skaka av sig kritik och gå vidare, vilket är en enorm tillgång som politiker men frågan är om det räcker, säger Froman.

– De möjligheterna är relativt goda. Finns det någon av presidentkandidaterna som kan fungera som en enande aktör, så tror jag att Macron är den med bäst chans, säger Hatzigeorgiou.

4. Vilken betydelse har valet av Macron för svenskar i Frankrike?

– Inte så stor. Det hade kunnat bli väldigt stora konsekvenser med Marine Le Pen, med tanke på hennes syn på EU och rörlighet, säger Demker.

– Ingen alls. Det hade varit annorlunda om Le Pen segrat. Då hade man behövt förbereda sig för en Frexit, säger Froman.

– För svenskar i Frankrike hänger det mycket på hur han lyckas vända den franska ekonomin, säger Hatzigeorgiou.

5. Hur kommer Macron påverka flyktingpolitiken?

– Det kommer handla mycket om att stödja EU i den migrationspolitik som utformas på EU-nivå, säger Demker.

– Frankrike gjorde ett åtagande i EU om 30 000 flyktingar, men har bara tagit emot ett tusental. Det är sådant han inte talar högt om, säger Froman.

– När han talar om flyktingkrisen har det varit i solidariska ordalag, i kontrast mot Le Pen. Men samtidigt har han balanserat det med starka uttalanden mot terror, säger Andreas Hatzigeorgiou.

6. Hur kommer Macron arbeta mot terrorismen?

– Det är för tidigt att tala om förändringar innan valet till nationalförsamlingen. Men det finns en bred politisk uppslutning i Frankrike i arbetet mot terrorismen som han ansluter sig till, säger Demker.

– De franska fängelserna är notoriskt överbefolkade och det är många av terroristerna som radikaliserats i fängelset. Macron vill bygga ut fängelserna och införa säkerhetsavdelningar, säger Froman.

– Macron har precis som alla aktuella kandidater i det här valet haft en rätt tuff attityd och ton mot terror. Det är en av frågorna han kommer att prioritera, säger Hatzigeorgiou.

7. Hur kommer valet av Macron påverka Frankrikes samarbete med EU?

– Han är en tydlig EU-vän och anhängare av den frihet Europa bygger på. Han har visserligen pekat på en del brister, däribland det som brukar kallas det demokratiska underskottet – och som syftar till kopplingen mellan EU:s institutioner och medborgarna, säger Demker.

– Han är i grunden positiv till EU, men tycker att EU-samarbetet måste förbättras. Han har exempelvis sagt att euron i dag bara är en sämre variant av d-marken, säger Froman.

– Jag tror att Macron-segern kan leda till en liten mini-injektion i EU-samarbetet. Han är entusiastisk och talar gott och varmt om EU. Det blir en motvikt till den EU-kritik som finns, säger Hatzigeorgiou.