Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sju forskare fälls för KI-fusk

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LISA MATTISSON EXP

Sju forskare fälls för forskningsfusk efter artiklar de skrivit tillsammans med skandalkirurgen Paolo Macchiarini. 

Det skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande. 

Artiklarna har handlat om de luftrörsexperiment som Macchiarini utförde på tre patienter i Stockholm.

Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet, KI, 2016. Då har kritiken vuxit stort efter de luftstrupsexperiment han utfört som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset. 

Nu meddelar KI i ett pressmeddelande att sju forskare fälls för forskningsfusk, så kallad oredlighet, efter att tillsammans med Macchiarini skrivit om de uppmärksammande luftrörstransplantationerna. 

Utredningen kommer fram till att det finns flera fel i sex artiklar som publicerats i några av världens mest framstående medicinskrifter, bland annat The Lancet. 

 

 

LÄS MER: Detta har hänt i skandalen runt Paolo Macchiarini  

 

Enligt pressmeddelandet fanns det allvarliga felaktigheter och vilseledande information i texterna. Bland annat handlar det om fabricerade och snedvridna beskrivningar av patienters tillstånd, skriver Karolinska institutet. De skriver också att det saknades säkra djurdata – vilket måste finnas innan studier utförs på människor. 

– Utredningen visar på felaktigheter där Paolo Macchiarini är ytterst ansvarig men där även flera av medförfattarna har ett stort ansvar, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

 

Det var mellan 2011 och 2013 som den italienske kirurgen Paolo Macchiarini utförde tre transplantationer av konstgjorda luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: LORENZO GALASSI / AP TT / NTB SCANPIX

 

En av visselblåsarna fälls 

Det var mellan 2011 och 2013 som den italienske kirurgen Paolo Macchiarini utförde tre transplantationer av konstgjorda luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Operationerna gjordes för att rädda liv, men 2014 dör den första patienten. 2015 utreder KI Macchiarini för forskningsfusk – men kommer fram till att han inte gjort sig skyldig till något fusk. 2016 får han sparken från KI, bland anat efter att tittare i SVT:s dokumentär "Experimentet" har kunnat följa hur patienter dör efter Macchiarinis experiment. 

Nu fälls sammanlagt sju forskare för så kallad oredlighet i forskning. Ytterligare 31 författare klandras, men fälls inte. Fem frias. 

 

LÄS MER: Visselblåsaren: ”Det är en rättsskandal” 

 

En av artikelförfattarna som fälls är en av visselblåsarna som 2014 anmälde Paolo Macchiarini för misstanke om forskningsfusk. 

– Det hedrar de fyra visselblåsarna som i aktuellt fall kommit in med en mycket välgrundad anmälan och de har därmed bidragit till att utredningen kommit till stånd. Det är dock KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till en publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå granskning och eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, säger Ole Petter Ottersen.