Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju fick hjärncancer - flyr från tumörhuset

Dödsmasterna. Här på taket sitter de mobilmaster som tros ha orsakat hjärncancer hos sju personer. Fem av dem jobbade på översta våningen.
På höghustaket satt en basstation för mobiltelefoner.
Nu har sju anställda som jobbade under den fått hjärntumörer.
- Ringer du nära en basstation ökar strålning från den, säger Lars Mjönes, på Statens strålskyddsinstitut, SSI.
Händelsen i Australien skakar mobilindustrin. Sedan sju anställda på ett tekniskt universitet i Melbourne drabbats av hjärntumörer har hela byggnaden utrymts. Orsaken till tumörerna misstänks vara den basstation för mobiltelefoner som satt på taket. - Fem fall har inträffat bland anställda på översta våningen, det är en ovanligt hög koncentration, säger Matthew McGovan på National Tertiary Education Union till Herald Sun.

Flera blev illamående

Basstationen hade oroat de anställda en längre tid och flera hade vittnat om illamående. I går upprättade universitetet en telefonlinje dit oroliga kunde höra av sig. - Vi måste utreda det här noga, säger professor Andrew Kaye från Royal Melbourne Hospital till tidningen.

Många master i Sverige

I Sverige finns det gott om basstationer för mobiltelefoner. Men trots det finns få studier om hälsoeffekterna. - Vi vet att ju närmare en basstation du sitter när du ringer med mobilen desto starkare är strålningen från stationen, säger Lars Mjönes, verksamhetsansvarig för icke joniserande strålning på SSI. Forskarna visade nyligen en timmes mobiltelefonprat per dag i tio år tredubblar risken att drabbas av elakartad hjärntumör. Nu vill Lars Mjönes se mer forskning om mobiltelefoni. - Det behövs fler och djupare studier, vi har i många år påpekat det för regeringen men de verkar inte tycka att det är särskilt viktigt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.