Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju döda på tre dagar – isarna förrädiska

Polisens råd till allmänheten: ”Håll er borta från isarna”.
Fyra personer drunknade i Sävsjö i veckan.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera personer gick genom isen vid Ekolsundsviken. En person omkom på sjukhus av sina skador på lördagskvällen.
Foto: Stefan Reinerdahl / RosaHelikopter
Två äldre män drunknade i Yngaren under fredagen.
Foto: Pontus Stenberg
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

På bara tre dagar omkom sju män efter att ha gått genom isen.

Under veckan har åtminstone ytterligare tio personer runtom i Sverige varit med om att isen brustit under fötterna, men klarat sig. 

Nu varnar issäkerhetsexperten Jan Insulander för förrädiska isar.

– Så här års handlar det inte så mycket om tjocklek. Den kan vara hur tjock som helst, men ändå inte bära. 

I torsdags omkom fyra män i 65-75-årsåldern i en drunkningsolycka i Sävsjö i Småland. Vännerna Ronny och Erland pimpelfiskade i vårsolen. Men sedan gick isen sönder under dem.  

Enligt anhöriga hörde Christer Andersson, 75, och Bengt Lundstedt, 69, troligen ropen och försökte rädda dem. I stället drunknade alla fyra – trots att samtliga beskrivs som ytterst vana att gå på isar. 

Flera dödsolyckor

Dagen därpå, i fredags, drunknade ytterligare två män. När de inte kom tillbaka efter en fisketur på sjön Yngaren nära Katrineholm växte oron att de gått igenom isen.

Med hjälp av bland annat helikopter kunde räddningstjänsten hitta två vakar på sjön och hitta männen, som drogs upp av dykare. Männen, som var i 75- och 80-årsåldern hade vid det laget redan omkommit. 

Under lördagen omkom ytterligare en man efter att flera personer hamnat i vattnet vid Ekolsundsviken, mellan Enköping och Bålsta i Uppsala län

Han var en av fyra personer som räddningstjänsten lyckades få upp, två andra tog sig upp själva. Personer hade gått genom isen efter att ha försökt rädda andra som redan låg i. 

Mannen togs till sjukhus men dog av sina skador. 

20 larm om drunkning 

Isarna runtom Sverige är förrädiska. På bara en vecka har åtminstone ytterligare tio personer, utöver de sju som omkommit, gått genom. Räddningstjänsten har larmats om olika befarade och faktiska olyckor 20 gånger. 

I Karlsborg lyckades personen ta sig upp själv i onsdags, precis som föraren till den fyrhjuling som gick igenom isen i Arvika på lördagen. 

Men räddningstjänsten har också fått dra upp flera personer – som vid olyckan vid Ekolsundsviken eller som i Herrljunga i Västra Götaland, där en man i 40-årsåldern fick dras upp efter att ha gått igenom isen vid en fisketur. 

Sen vinter och tidig vår har skapat förrädiska isar

Jan Insulander är projektledare vid Issäkerhetsrådet, som är ett samarbete mellan olika ideella organisationer – bland andra Svenska Livräddningssällskapet och Sjöräddningssällskapet. Han säger att isarna inte beter sig som de brukar – och att det inte går att lita på att isarna håller, även om de är tjocka. 

– Vi har fått en väldigt tidig vår med tvåsiffriga plusgrader. Och isar som la sig sent och aldrig riktigt blev som de brukar, säger han till Expressen TV.

Han kallar årets situation unik.

– Man ska tänka tre gånger, om man verkligen måste ut på isarna.

Räddningstjänsten, Polisen, Region Uppsala och Region Stockholm samt länsstyrelserna i Uppsala och Stockholms län varnar nu för mycket svaga isar i Uppsala och Stockholms län på Krisinformation.se. 


Isexperten: ”Tänk tre gånger innan du ger dig ut på isen” 

Jan Insulander ger råd om hur man ska tänka när vårvärmen snabbtinar isarna i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.