Sju barn levde isolerat från samhället på gård

En familj med flera små barn har gått under jorden efter att socialtjänsten beslutat att flera av barnen ska omhändertas. Än idag vet myndigheterna inte var familjen befinner sig. DNs reportrar berättar mer om sin granskning av ärendet.
En av familjerna på gården uppges nu vara borta.
Foto: LOVISA WALDECK
De sju barnen var isolerade på släktgården i Halland. Arkivbild.
Foto: Shutterstock

De sju barnen isolerades på släktgården i Halland. 

Ett av dem, en 2-årig flicka, finns inte i några register överhuvudtaget, avslöjar DN. 

Men när barnen skulle omhändertas var det för sent.

Pappan – som är internationellt prisad och varit framgångsrik inom sitt område – har nu gått under jorden tillsammans med sin familj.

Myndigheter har flera gånger fått information om familjen, bland annat genom orosanmälningar.

Men livet på gården har fortsatt.

Barnen har inte gått i skolan, och de har inte heller varit i kontakt med BVC eller sjukvård de senaste åren, visar Dagens Nyheters granskning.

Ett av barnen, en 2-årig flicka, har fötts på gården och har aldrig blivit folkbokförd.

Förvaltningsrätten skriver i en dom att ”flickebarnet” är helt utelämnad till sina föräldrar för att få sina grundläggande behov tillgodosedda.

Det är ett syskonpar, en bror och en syster, som har bott på släktgården i Halland med de sju barnen. Brodern har bott där med sin fru, och är religiöst övertygad, skriver DN.

Han har tidigare varit mycket framgångsrik inom sitt område. Mannen har också blivit internationellt prisad för det. Med framgångarna har han övergått till ett mer anonymt liv på gården. 

Broderns familj borta

Enligt föräldrarna har de skolpliktiga barnen i familjerna fått hemundervisning.

Ändå var det först efter flera år som socialtjänsten inledde en mer omfattande utredning.

Det beslutades om att tre av barnen i broderns familj skulle omhändertas. Men när insatsstyrkan kom till gården i mars var den familjen borta.

Socialtjänsten polisanmälde föräldrarna för egenmäktighet med barn. Utredningen lades ner, eftersom föräldrarna exempelvis inte tagit barnen från ett familjehem.

Det beskrivs som ett slags ”moment 22”.

– De här barnen hade inte hunnit ställas under vård. Man kan betrakta det som en lucka i lagen, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn till DN.

”Brottsutredningen är avslutad och därmed har vårt arbete på gruppen avslutats. För mer uppgifter om hur det fortsatta arbetet med familjen kommer att gå till få du vända dig till Socialtjänsten.”, skriver Emma Hamstedt, gruppchef för brott i nära relation i polisområde Halland, till Expressen.

Ombudets ord om pappan

I en videoinspelning på nätet framför pappan på släktgården kritik mot socialtjänsten.

– Vi har inte gett tillåtelse till människor som har ett hjärta av sten att träffa våra barn, säger han i klippet.

– Han har sin speciella inställning att att man måste vara mycket modig i det här landet, och jag har ju erfarenheten av att man inte kan vara modig, för då tar myndigheterna ens barn. Det är ju vad jag tyvärr har lärt mig, säger Elisabeth Scheffer, som varit familjens ombud i LVU-processen.

I veckan fick hon ett brev från honom om att familjen kan företräda sig själva framöver. Hennes bild är att barnen inte alls har farit illa, och fått skola och hälsovård i hemmet.

Elisabeth Scheffer är kritisk till socialtjänstens agerande, liksom att insatsstyrkan deltagit när socialtjänsten kommit till gården.

– Han vill träffas, men under värdiga former, säger hon.

Vad gäller systerns barn vårdas ett av dem med stöd av LVU i hemmet. De två småsyskonen är inte omhändertagna. 

Se något mer:

Har skilt sig enligt lag men fortfarande fast i religiöst äktenskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.