Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju av tio svenskar: Återinför värnplikten

Sju av tio svenskar vill återinföra värnplikten. Bilden visar en tidigare övning vid Norrbro.Foto: Jan Düsing
Här en tidigare övning i Limhamn.Foto: Lasse Svensson

Sju av tio vill att Sverige återinför värnplikten.

Det visar en ny undersökning som Novus har gjort.

Störst är stödet bland SD-sympatisörerna, där hela 86 procent svarar att ett återinförande vore en bra idé.

För sex år sedan kallades de sista svenska ungdomarna till allmän värnplikt, efter att riksdagen beslutat om att skrota företeelsen.

Sedan dess har mycket hänt i närområdet vilket har lett till ett mer allvarligt säkerhetspolitiskt läge, vilket statsminister Stefan Löfven senast valde att belysa under tisdagens regeringsförklaring.

Nu vill sju av tio svenskar att värnplikten återinförs, visar en undersökning som mätinstitutet Novus har utfört.

Efter 1 000 intervjuer med ett riksrepresentativt urval ur deras sverigepanel svarar 68 procent att det vore en bra idé att återinföra värnplikten. 16 procent svarar att det vore en dålig idé och lika många att de inte har bildat sig någon åsikt i frågan.

V och MP enda partier under 50 procent

Siffrorna skiljer sig något mellan de politiska blocken, där SD-sympatisörerna är mest entusiastiska till ett återinförande med 86 procent.

Bland allianssympatisörerna svarar 74 procent att det vore en bra idé medan motsvarande siffra för S, MP och V är 59 procent.

I det rödgröna blocket drar S-väljarna upp snittet. MP och V är de enda riksdagspartierna som hamnar under 50 procent.

När regeringen tillsammans med C, M och KD ingick i en överenskommelse om försvarspolitiken förra våren ingick en utredning av Försvarsmaktens personalförsörjning.

Utredningen kom bland annat fram till att värnplikten bör återinföras från och med 2019 och omfatta både män och kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.