Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju av tio positiva till Moderaternas förslag

Vanessa, 19, sitter utanför en butik i Avesta med en pappmugg framför sig. Hon kan ingen svenska och vet inte vilken stad hon befinner sig i. De flesta som passerar henne väljer att titta bort.
Foto: Henrik Hansson
Vad anser du om tiggeriet?Monika Wikström, 56, Avesta:"Jag tycker att det är jobbigt med tiggarna, särskilt utanför affärerna. Jag mår dåligt, jag har inte råd att ge alla pengar. Vissa är påträngande."
Foto: Henrik Hansson
Vad anser du om tiggeriet?Martin Walund, 32, med Edit, 4, Avesta:"Det är en problematisk fråga, svår att ha en lätt lösning på. Man får nästan en relation till tiggaren utanför affären."Edit berättar att hon lät tiggaren passa hennes cykel mot en peng.
Foto: Henrik Hansson
Vad anser du om tiggeriet?Vincent Stenvall, 22, Avesta:"Det är synd att det måste tigga. Jag tror inte att förbud är någon lösning, jag vill hjälpa dem på annat sätt. Det är sällan jag har kontanter, jag nästan alltid bara kort."
Foto: Henrik Hansson
Vad anser du om tiggeriet?Fredrik Segerhammar, 22, och Zandra Löfkvist, 22, Avesta:"Tiggeriet är ett svårt problem. Vi vet ju inte varför de tigger."Båda anser att det är bra att vi diskuterar frågan, men tror inte att lagstiftning löser problemet.
Foto: Henrik Hansson

M-förslaget att förbjuda organiserande av tiggeri splittrar alliansen.

Centerparitet går mot allianskollegorna och KD är tveksamma.

– Man skjuter bredvid målet, säger Johan Hedin, C, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson.

Men enligt en färsk mätning från Expressen/Demoskop tycker en klar majoritet av de tillfrågade, 71 procent, att det är ett bra förslag.

På valborgsmässoafton skrev M-topparna Beatrice Ask och Tomas Tobé på DN Debatt att man vill kriminalisera organiserandet av tiggare.

Artikeln utlöste i går en åsiktsstorm. Centerpartiet skrädde inte orden om allianskollegornas nya linje:

– Jag tror inte på ett förbud mot organiserandet. Det finns flera skäl till det. För det första är det en stor gränsdragning till vad som är organiserat. Tänk att min fru köper en tågbiljett till mig för att jag ska åka till Linköping och tigga. Ska min fru straffas för det? säger Johan Hedin, C, rättspolitisk talesperson.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C:

– Moderaternas spår är den enkla vägen. Sverige och Europa står inför stora utmaningar - arbetslöshet, klimatförändringar och ett förändrat säkerhetsläge. M borde lägga sin tid på det i stället för att ägna sig åt ett litet antal av de mest utsatta medborgarna i hela Europa.

KD:s gruppledare Emma Henriksson välkomnade diskussionen men säger att man inte är överens med M om vilka förslag som leder till framgång.

– Det är bra att diskussionen förs men det är viktigt att ha rätt perspektiv. Det här är människor som är extremt utsatta, de ska ha vårt skydd, säger Henriksson.

Folkpartiet ställde sig officiellt försiktigt positiva i ett uttalande.

Majoritet för förslaget

Expressen/Demoskop genomförde under torsdagen en opinionsundersökning om M-topparnas förslag. 1 071 personer tillfrågades genom webbintervjuer och fick svara på frågorna:

Tycker du att det är bra eller dåligt att förbjuda organiserande av tiggeri?

Tycker du att det är bra eller dåligt att förbjuda tiggeri?

En klar majoritet, 71 procent tycker det är ett bra förslag att förbjuda organiserande av tiggeri, medan 13 procent är emot ett sådant förslag.

"Svår att förhålla sig till"

– Frågan är svår att förhålla sig till då organiserande av tiggeri skulle vara såväl småskaligt som storskaligt. Det kan uppfattas handla om allt från att komma överens om olika platser att sitta på till att pengarna går till någon annan än den specifika tiggaren och dennes familj, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Förslaget har ett stöd i alla åldersgrupper och bland såväl alliansanhängare som anhängare av de rödgröna partierna. Särskilt gehör vinner förslaget bland sympatisörer till SD och M och utanför storstad.

Fyra av tio för totalförbud

När det kommer till att förbjuda tiggeri är uppfattningarna delade, fyra av tio, 39 procent, är för och 40 procent emot. Två av tio, 21 procent kan inte ta ställning.

– Det är uppenbart att människor vill se någon slags nyordning när det kommer till den första frågan. När det kommer till den andra frågan visar den att svaren är väldigt polariserande, det går igen i politiken, där partierna tassar runt frågan, säger Anders Lindholm.

Samtidigt visar en undersökning att åtta av justitieutskottets ledamöter säger bestämt nej till ett förbud mot tiggeri. TV4 har ställt frågan till tolv av utskottets 17 ledamöter. Och de enda som förespråkar lagändringen är representanter för SD och för Moderaterna – som nyligen kom med förslaget att kriminalisera just det organiserade tiggeriet.

Vad anser du om tiggeriet?

Fredrik Segerhammar, 22, och Zandra Löfkvist, 22, Avesta:

"Tiggeriet är ett svårt problem. Vi vet ju inte varför de tigger."

Båda anser att det är bra att vi diskuterar frågan, men tror inte att lagstiftning löser problemet.

Monika Wikström, 56, Avesta:

" Jag tycker att det är jobbigt med tiggarna, särskilt utanför affärerna. Jag mår dåligt, jag har inte råd att ge alla pengar. Vissa är påträngande."

Martin Walund, 32, med Edit, 4, Avesta:

"Det är en problematisk fråga, svår att ha en lätt lösning på. Man får nästan en relation till tiggaren utanför affären."

Edit berättar att hon lät tiggaren passa hennes cykel mot en peng.

Vincent Stenvall, 22, Avesta:

"Det är synd att det måste tigga. Jag tror inte att förbud är någon lösning, jag vill hjälpa dem på annat sätt. Det är sällan jag har kontanter, jag nästan alltid bara kort."

Tycker du att det är bra eller dåligt att förbjuda organiserande av tiggeri?

Genomförande: Webbintervjuer inom ramen för Demoskops riksrepresentativa, slumpmässigt telefonrekryterade panel.

Antal intervjuer: 1071. Tid: 30 april. Vägning: Resultatet är vägt med avseende på kön, ålder och partival.

Tycker du att det är bra eller dåligt att förbjuda organiserande av tiggeri?

Man

Bra 75%

Dåligt 13%

Vet ej/ej svar 11%

Kvinna

Bra 66%

Dåligt 13%

Vet ej/ej svar 21%

M, FP, KD, C

Bra 82%

Dåligt 8%

Vet ej/ej svar 10%

S, V, MP

Bra 68%

Dåligt 13%

Vet ej/ej svar 19%

Tycker du att det är bra eller dåligt att förbjuda tiggeri?

Bra 39 %

Dåligt 40 %

Vet ej/ej svar 21 %

Så gjordes undersökningen

Genomförande: Webbintervjuer inom ramen för Demoskops riksrepresentativa, slumpmässigt telefonrekryterade panel.

Antal intervjuer: 1071.

Tid: 30 april.

Vägning: Resultatet är vägt med avseende på kön, ålder och partival.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.