Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sju av sommarens allra värsta småkryp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fästingen kan orsaka både borrelios och TBE där den senare kan resultera i livshotande hjärninflammation.
Foto: Andreas Altenburger /Colourbox / ANDREAS ALTENBURGER COLOURBOX
Myggbett kan svida under en längre tid.
Foto: INTERNET
Skydda dig med en mössa.
Foto: Magnus Jönsson

De sticks, bits och suger blod. I sommar är det framför allt sju kryp du ska se upp för, enligt insektsexperten Christer Hansson. Vissa är bara irriterande, medan andra kan göra dig dödligt sjuk.

Sommar är lika med sol, bad – och småkryp.

Christer Hansson, entomolog och intendent på biologiska museet vid Lunds universitet, har för TT:s räkning satt expertfingret på de värsta plågoandarna.

– Min personliga favorit är getingen, eftersom jag kan mest om den. Om man är allergisk kan man ju bli väldigt sjuk och till och med dö av ett getingstick, säger Christer Hansson.

Men en geting sticker endast för att försvara sig, till skillnad från de andra krypen på Christer Hanssons sommarlista som aktivt söker upp varmblodiga djur för att suga blod.

Vätskefyllda blåsor

Den värsta av dessa är fästingen, som i strikt mening inte är en insekt utan ett slags spindeldjur. Fästingen kan orsaka både borrelios och TBE där den senare kan resultera i livshotande hjärninflammation.

– Men även borrelios kan ge svårartade besvär om den inte behandlas med antibiotika, säger Christer Hansson.

De övriga fem på Christer Hanssons topp-sju-lista är: stickmyggor, bromsar, loppor, knott och svidknott.

– Både svidknott och knott är egentligen myggor. Svidknott är som knott fast mycket mindre. Om de är många kan de vålla stora problem. Sticket gör ont, där av namnet, och ger upphov till vätskefyllda blåsor som orsakar en klåda som kan pågår i flera dagar, säger han.

Går på boskap

En annan vanlig sommargäst är bromsen.

– Bromsar sticks inte utan sågar sig genom huden med den tandade munnen. De förekommer i hela Sverige och finns i ett 40-tal arter. De allra största kallas för fäbromsar eftersom de ger sig på boskap, säger Christer Hansson.

Människoloppan är inte så vanlig längre. Däremot kan såväl fåglar som hundar och katter ha loppor som kan bita oss människor.

– Loppor är väldigt värdspecifika, så även om hund- och kattloppor kan bita oss kan de inte fortplanta sig på oss, säger Christer Hansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.