Åtta av gästerna på nomineringsfesten smittade av corona

Världsledarnas reaktioner på Trumps insjuknande
Amy Conyn Barrett med familj under nomineringsfesten.
Foto: STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Kellyanne Conway har testat positivt för viruset. Här i samtal med justitieminister Bill Barr. Barr ska ha testat negativt på fredagen.
Foto: STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Gästerna trängdes i Vita husets Rose Garden.
Foto: STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Nomineringsfesten för Amy Coney Barrett kan ha varit en stor smittohärd.

Tillställningen samlade mängder av högt uppsatta gäster – minst åtta har bekräftats smittade av corona.

En av de insjuknade är Kellyanne Conway, presidentens tidigare rådgivare.

Hundratals gäster samlades i Vita husets Rose Garden förra lördagen. Kongressledamöter trängdes med Vita huset-anställda och högt uppsatta jurister. De allra flesta utan ansiktsmask, sittandes tätt ihop. 

Händer skakades, nävar möttes och till och med en och annan kram syntes, efter det att nomineringen av Amy Coney Barret som ersättare till Ruth Bader Ginsburg tillkännagivits.

https://twitter.com/bubbaprog/status/1309969814635646985

Smittad senator i omfamning

På torsdagskvällen avslöjade Bloombergs Jennifer Jacobs att presidentens nära rådgivare Hope Hicks drabbats av coronaviruset. Sedan, under natten, twittrade presidenten själv ut att han och Melania också smittats. Då antogs att Hope Hicks var smittkällan – nu är frågan om det inte kan vara tvärtom.

Hope Hicks deltog inte på tillställningen i Rose Garden. Det gjorde, givetvis, presidentparet. Liksom presidentens förra rådgivare Kellyanne Conway, som tidigt på lördagsmorgonen bekräftade rykten om att hon smittats.

https://twitter.com/KellyannePolls/status/1312214949658152960

Amy Coney Barretts rektor smittad

Närvarade i Rose Garden gjorde även senatorn Mike Lee. Det är Mike Lee ni kan se ovan, omfamnande andra gäster i Rose Garden. På fredagen twittrade han ut ett uttalande om att han också drabbats. 

https://twitter.com/SenMikeLee/status/1312055257992753152

En annan festdeltagare var rektorn vid Amy Coney Barretts gamla universitet Notre Dame Law School, pastor John Jenkins. Även Jenkins avslöjade på fredagen att han testat positivt för coronaviruset. Amy Coney Barrett själv ska ha varit sjuk i covid-19 redan i somras.

Under natten mot lördagen kom så det femte och sjätte bekräftade covid-fallet bland besökarna vid nomineringsfesten. Det gäller, förutom Kellyanne Conway, den republikanska senatorn Thom Tillis.

– De senaste månaderna har jag rutinmässigt testat mig för covid-19, inklusive ett negativt test förra lördagen. Men i dag fick jag ett positivt svar på mitt snabbtest, säger Tillis i ett uttalande och tillägger att han än så länge inte har några som helst symptom.

Under lördagen har en icke namngiven reporter som närvarade vid tillställningen samt New Jerseys förra guvernör Chris Christie också bekräftats sjuka. Christie deltog i ceremonin i Rose Garden, men han hjälpte även Trump i förberedelserna inför debatten mot Joe Biden.

Senatorerna tillhör juridiska utskottet

Som extra drama tillhör såväl Tillis som Lee senatens juridiska utskott, som ska inleda sina utfrågningar av Amy Coney Barrett den 12 oktober – en tidpunkt då de båda senatorerna fortfarande lär vara borta. 

Det är även utskottet som beslutar att skicka vidare nomineringen till hela senaten för en bekräftande omröstning. Detta brukar dock göras oavsett om utskottet godkänner nomineringen eller inte. Och väl framme vid omröstning ska det mycket till om inte Trumps nominering godkänns av senaten, där republikanerna har en majoritet på 53 mot 47, inklusive två oberoende, senatorer.

Natten till lördagen fördes USA:s president Donald Trump till militärsjukhuset Walter Reed i Washington.

 Detta ett knappt dygn efter att han och frun Melania testat positivt för covid-19 .
Donald Trump och Melania smittade av coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.