Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S och MP vill starta ny utredning mot terrorn

Fyra personer miste sina liv vid fredagens attack mitt i centrala Stockholm.

Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN
Socialdemokraterna menar att det är bra att överväga saken. Foto: Nora Lorek
Anna Kinberg Batra säger att Moderaterna är öppna för att göra det som behöver göras. Foto: Christian Örnberg

Gustav Fridolin, MP, och Morgan Johansson, S, öppnar för att kriminalisera deltagande i terrororganisationer - som till exempel hjälp med transport eller övernattning.

Justitieministern menar att det är för tidigt att säga om en sådan lagstiftning hade kunnat förhindra fredagens dåd.

– Vi vet ju fortfarande inte om han verkligen var ensam. Om det fanns en organisation bakom kanske en sån här lagstiftning hade kunnat fungera.

I Sverige är det inte brottsligt att vara med i en terrororganisation. Nu öppnar regeringen för att kriminalisera deltagande i terrororganisation såsom i Norge och Danmark.

– Det kan till exempel handla om att man erbjuder husrum eller skjuts, så att man på olika sätt är verksam i de här organisationerna utan att kunna knytas till ett konkret brott, säger Fridolin.

Det syftar till att kriminalisera aktivitet som bedrivs i Sverige.

Johansson: "Ingen lista"

Enligt Morgan Johansson ska man inte, som FN, upprätta en lista över terrororganisationer men han nämner några exempel.

– De uppenbara är väl IS och al-Qaida. I svensk lagstiftning är det upp till domstolen att göra en bedömning om det här är en organisation som ägnar sig åt terrorism, säger Johansson.

Morgan Johansson säger att det är för tidigt att säga om den här lagstiftningen skulle kunna ha förhindrat dådet på Drottninggatan.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi vet ju fortfarande inte riktigt om han verkligen var ensam. Om det fanns en organisation bakom då kanske en sån här lagstiftning hade kunnat fungera, säger Morgan Johansson.

Sju av åtta partier ställer sig bakom

Enligt SVT Nyheter ställer sig sju av åtta riksdagspartier bakom förändringen.

Anna Kinberg Batra, Moderatledare, säger till SVT att hennes parti är "öppna för att göra det som behöver göras för att stärka Sveriges skydd mot terrorism."

KD, C och L stämmer in:

– Att kriminalisera samröre med terrororganisationer är ett förslag som vi har lagt återkommande i 15 års tid och Socialdemokraterna har röstat ned varje gång, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

V avvaktar med att ta ställning

– Vi vill kriminalisera samröre med terrororganisationer, som Norge gjort, säger Johan Hedin, C, rättspolitisk talesperson.

Liberalerna skriver till SVT att partiets inställning är att "all aktiv medverkan i terrororganisationers verksamhet ska vara kriminell" men L har också uttryckt oro för att inskränka i föreningsfriheten.

– Utredaren Stefan Johansson, som är domare i Högsta domstolen, får i uppdrag att se över hur det ska kunna fungera enligt den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Men den har ju aldrig syftat till att skydda terroristorganisationer, säger Johansson.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen säger att SD har föreslagit en sådan kriminalisering sedan tidigare och välkomnar "allt politiskt stöd."

Vänsterpartiet vill vänta med att ta ställning i frågan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!