Sju åtalas för våldsamt upplopp i Kärrtorp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Hampus Andersson / TT

I dag på förmiddagen lämnades stämningsansökan in till Södertörns tingsrätt i Huddinge.

Sju personer är nu åtalade för våldsamt upplopp.

En av dem är nazistledaren Emil Hagberg, 29, medan två 24-åringar beskrivs som ”anstiftare”

– Förundersökningen pågår fortfarande mot de övriga som var anhållna initialt, säger åklagare Tove Kullberg i ett pressmeddelande

Demonstrationen mot nazism den 15 december förra året skulle enligt planeringen bli en fredlig tillställning.

I stället slutade den i kaos då den attackerades av flera personer från Svenska motståndsrörelsen. Ett hundratal personer hade samlats på det lilla torget men besökarna var allt annat än beredda på en plötslig attack. Småbarnsföräldrar och pensionärer har vittnat om hur de tvingades fly i panik när glasflaskor, knallskott och brinnande bengaler plötsligt kom flygande genom luften.

Svenska motståndsrörelsen

I dag åtalas sju män för våldsamt upplopp efter demonstrationerna.

– Förundersökningen pågår fortfarande mot de övriga som var anhållna initialt. De är inte avskrivna från utredningen, säger kammaråklagare Tove Kullberg vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm.

En av de åtalade är nazistledaren Emil Hagberg, 29, som tillhör den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Om hans gärning skriver åklagaren i stämningsansökan:

”Hagberg har, beväpnad med påk och sköld, delvis stått i främsta ledet och vinkat till sig personer i sin grupp samt gått till angrepp mot personer i demonstrationen samt poliser..."

Åklagaren konstaterar också i stämningsansökan att flera av de nu åtalade unga männen har beväpnat sig med just flaskor, sköldar och påkar för att gå till angrepp mot demonstrationsdeltagarna.

Rapport från Säpo

Enligt en Säporapport, som Expressen tidigare berättat om, består organisationen Svenska motståndsrörelsen av ungefär 150-200 medlemmar, varav 30-40 personer regelbundet begår politiska brott.

En av 17-åringarna som åtalats för våldsamt upplopp åtalas också för hets mot folkgrupp sedan han enligt åklagaren skrikit ”Adolf Hitler” och gjort Hitlerhälsning i Kärrtorp under dagen för attacken.

Två 24-åriga män beskrivs ha varit anstiftare till attacken genom att de per sms uppmanat andra deltagare att komma och störa demonstrationen den 15 december.

Som Expressen redan avslöjat fick en av de nu åtalade 24-åringarna ett brev till sin häktescell som skickats från en annan person som greps vid demonstrationen men i dag är på fri fot.

"Tja, NN (den åtalades namn), tänkte knåpa ihop ett brev också till en av hjältarna från Kärrtorp" inleds brevet.

Förundersökningen pågår fortfarande och flera åtal är att vänta. En 35-årig vänsteraktivist sitter också häktad efter Kärrtorpsdemonstrationen. Han misstänks för försök till dråp men polisutredningen mot honom pågår fortfarande och i hans fall väntas åtal väckas först den 28 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.