Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SJ:s varning inför helgen – tågkaos

Roberto Maiorana om tågkaoset som varit och om prognosen framåt
På söndag införs ett nytt planeringssystem som kan komma att medföra stora störningar, enligt SJ:s presschef.
Foto: Stefan Nilsson / SJ

SJ varnar för omfattande störningar i tågtrafiken när Trafikverket ställer om till ett nytt digitalt planeringssystem natten mot söndag.

Tågbolaget har nu ”dammsugit hela bussbranschen”, enligt presschef Tobbe Lundell.

– Det skulle kunna bli kraftiga förseningar, akuta stopp och inställda avgångar, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”. 

Natten mellan lördag och söndag introducerar Trafikverket ett nytt planeringssystem för tidtabellerna. I praktiken går det från ett manuellt sådant till ett automatiskt.

– Vi tycker att det sker för tidigt, därför att systemet inte är färdigbearbetat. Vi har inte fått möjlighet att implementera det fullt ut mot våra system, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell i SVT. 

Han jämför med de stora störningarna i järnvägstrafiken under onsdagen – då i princip hela Sveriges tågtrafik slogs ut under flera timmar i samband med en uppdatering av ett telefonisystem hos Trafikverket. 

– Det är klart att vi har en oro för vad som kan komma att hända.

SJ bemannar upp inför helgen – och har ”dammsugit hela bussbranschen”, säger Tobbe Lundell i SVT.

– Vi har beställt alla tillgängliga bussar i hela Sverige för den kommande veckan och sprider ut dem över Sverige för att lindra en del om det blir inställda avgångar. 

Trafikverket: ”Ingen har sett hur det fungerar”

Trafikverkets presschef Bengt Olsson har förståelse för orosmolnen som tornat upp sig för de svenska tågbolagen. 

– Självklart har vi stor respekt för den oro som finns, för det här systemet finns ingen annanstans så det är ingen som har sett hur det fungerar, säger han i ”Morgonstudion”. 

Systembytet har varit planerat sedan september förra året, enligt honom. Även Trafikverket bullar upp med extra resurser inför helgen. 

– Vi har ganska stor förtröstan på vår trafikledning. Det är specialister som är vana vid att jobba med händelser som inträffar här och nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.