Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedts utspel om budgeten: ”Vansinne”

Se hela debatten mellan V-ledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas Nyamko Sabuni från Fem dagar om framtiden.
Debatt i Expressens studio.Foto: SVEN LINDWALL
Programledaren Niklas Svensson med Sabuni och Sjöstedt.Foto: SVEN LINDWALL
Sjöstedt.Foto: SVEN LINDWALL
Sabuni.Foto: SVEN LINDWALL

Stora skattesänkningar – och stora välfärdssatsningar.

Det är januaripartiernas recept för att återstarta ekonomin i coronakrisen.

Jonas Sjöstedt (V) anser att Liberalernas prioriteringar är ”statsfinansiellt vansinne”.

– Du tror att arbetsgivarna är giriga och bara vill tjäna pengar, svarar Nyamko Sabuni (L). 

Hur blir framtiden efter corona och vilken väg ska Sverige ta? Det debatterar ledande svenska politiker i Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden” under veckan.

På onsdagen möttes Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i en debatt på temat ”klara kriser i framtiden”. 

Samtalet kom att domineras av den budget som regeringen och samarbetspartierna ska presentera senare i september, och som väntas innehålla såväl omfattande skattesänkningar som satsningar på välfärden. 

– Det har varit hårda och svåra förhandlingar, säger Nyamko Sabuni, vars parti inför förhandlingarna har krävt 30 miljarder kronor i skattesänkningar.

– 30 miljarder i skattesänkningar gör man inte för skattens skull, utan för att folk ska komma i arbete. Ju fler som arbetar desto fler betalar in skatt till välfärden, säger hon.

Sjöstedt: ”Statsfinansiellt vansinne”

Jonas Sjöstedt anser att sänkta arbetsgivaravgifter för unga, vilket alliansregeringen införde 2007 och som riksdagen klubbade på nytt 2019, är ett misstag som upprepas. I ekonomiska analyser har reformen fått både ris och ros.

– Vi har prövat det här förut och det har fullständigt misslyckats. Det är 11,5 miljarder kronor i sjön. Det är statsfinansiellt vansinne, säger V-ledaren.

– Det kommer innebära att stora ungdomsarbetsgivare får lägre kostnader utan att de behöva anställa någon ytterligare. Läger vi pengarna på äldreomsorgen får vi i stället tiotusentals fasta och trygga arbeten. 

Enligt Sabuni behöver det ”ena inte utesluta det andra”.

– Vi ska stärka äldreomsorgen men också ge unga arbeten. Du tror att arbetsgivarna är giriga och bara vill tjäna pengar, säger hon och forstätter:

– När vi har en lågkonjunktur med uppemot 25 procent ungdomsarbetslöshet kan vi inte säga till den unga generationen att de måste konkurrera på arbetsmarknaden på samma villkor som folk i 40-årsåldern. 

Vill sänka skatt för låginkomsttagare 

Men Sjöstedt håller inte med.

– Det ni gör nu, att använda pengarna till stora ineffektiva skattesänkningar i stället för att anställa inom vården, är oförsvarbart, säger han. 

– Hur ska du upprätthålla jobben i vård och skola om fler i framtida generationer inte arbetar utan lever på bidrag? svarar Sabuni.

Liberalerna har även gått fram med ett förslag om att sänka skatten för låginkomsttagare i syfte att ”stärka arbetslinjen”. Jonas Sjöstedt anser att L har ”kopierat Vänsterpartiet”.

Är inte det ett bra förslag då? 

– Vi får se när budgeten presenteras. Att personer med vanliga löner och pensioner ska ha lägre skatt är en fråga vi drev i valrörelsen. Men jag är bekymrad över att man nu gör stora ofinansierade skattesänkningar och att det sedan blir neddragningar i välfärden om några år.

Dag 3: Så klarar vi kriser i framtiden med bland andra Stefan Löfven, Nyamko Sabuni, Jonas Sjöstedt, Maria Wetterstrand och Morgan Johansson.
Hör Expressens politiska kommentator summera dagens samtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.