Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedts sammansvärjning – nu agerar han mot Löfven

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L kan riskera S-samarbeten med viktiga LO förbund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
LO-toppen Johan Lindholm ser positivt på ett samarbete med V i de kommande utredningarna om arbetsrätten.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Det har beskrivits som Stefan Löfvens och Socialdemokraternas stora oro: 

Jonas Sjöstedt smider planer för att maximera sin makt som vågmästare – och har haft möten med fackföreningsrörelsen.

V-ledaren hotar att fälla regeringen om S-ledaren tar ut högersvängen med förändrad arbetsrätt och marknadshyror.

Samtidigt växer missnöjet i LO-förbunden, där flera förbund tvekar på de framtida samarbetena med S.

I uppgörelsen med MP, C och L fick Löfven backa om arbetsrätten och marknadshyror för att tillfredsställa de borgerliga partierna. Och det har väckt missnöje bland LO-förbund, arbetarrörelsen och Vänsterpartiet – som befaras få en mäktig roll som vågmästarparti.

Jonas Sjöstedt och V har tidigare hotat att fälla regeringen om Löfven lutar sig för långt åt höger. I det syftet planerar V att liera sig med kritiska förbund inom LO för att växa som parti.

– Vi har talat intensivt med fackföreningsrörelsen och smidit planer, bekräftade Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju.

Och för Stefan Löfvens del kan det innebära en ny organisatorisk maktstruktur, där V får delar av LO under sina vingar, med fackligt samarbete och ekonomiskt stöd, vilket  Expressen rapporterade redan vid uppgörelsens uppkomst. 

– Skräckscenariot är att V röstar mot Löfven och att det i förlängningen blir extra val, där V skulle kunna etablera sig som ett stort vänstersocialistiskt parti med uppåt 15 procent av rösterna, har en S-källa tidigare uppgett för Expressen.


Hyresgästföreningen tar kampen

Samtidigt utrycker välfärdens huvudorganisationer en stark vilja att gå till kamp mot uppgörelsens punkter. För Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är det införandet av marknadshyror som ska bestridas.

– Jag kommer att slåss för att vi ska kunna se till att människor faktiskt har råd att flytta och leva liv som gör att man ska klarar av att separera, flytta hemifrån och att äldre ska kunna flytta till funktionerande boenden, säger hon.

"Vi kommer att ta fighten", säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
Foto: Kristian Pohl

Redan i veckan har hon träffat V-ledaren Jonas Sjöstedt för att diskutera hur man framåt ska driva opinion, bekräftar hon.

– Jag har träffat Jonas Sjöstedt den här veckan för att föra diskussioner om hur vi kan jobba vidare, men jag kommer att prata med alla partier, säger hon och fortsätter:

– Politikerna kommer att få känna av hyresgästföreningen och att det finns 3 miljoner hyresgäster. Det lovar jag, att vi kommer att opinionsbilda kraftfullt kring de här frågorna.


LO-toppen positiv till V-samarbete

Flera LO-förbund uttrycker också sin vilja att arbeta emot uppgörelsens förändringar i arbetsrätten och välfärdspolitiken.

– Vi diskuterar våra strategier för fullt. Det jag kan säga säkert är att vi kommer använda all vår kraft för att försvara våra medlemmars intressen. Och jag kommer inte att vara tyst bara för att det är Stefan Löfven som är statminister, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Johan Lindholm ser positivt på ett samarbete med V i de kommande utredningarna.
Foto: Terese Perman

Johan Lindholm har inte varit i kontakt med Jonas Sjöstedt, men framhåller att LO varit det. Dessutom välkomnar han ett framtida samarbete med V.

– Eftersom regeringens utredning snart ska sättas i gång kommer vi att förhandla med vår motpart för att få till en så bra uppgörelse för våra medlemmar som möjligt. Om V står på vår sida så välkomnar vi det.

"Alternativet hade varit värre"

Men andra LO-förbund är inte lika säkra på hur de fackligt politiska samarbetena ska utvecklas framöver. 

"Vad gäller det fackligt politiska samarbetet med S är det upp till IF Metalls medlemmar att bedöma och besluta om vid nästa kongress", skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall i ett mejl.

Hon uppger att förbundet kommer att fortsätta driva de krav som är bäst för medlemmarna – oavsett uppgörelsen. Däremot ser hon inte att en högerkonservativ regering skulle vara ett bättre alternativ.

Och den uppfattningen delas även av Livs förbundsordförande Eva Guovelin:

"Vi fortsätter vårt fackliga politiska arbete som tidigare. Vi är starkt kritiska mot delar av överenskommelsen, men den är resultatet av en kompromiss. Alternativet hade varit betydligt värre", skriver hon i ett sms.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.