Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedts nya hot – mot regeringen

Jonas Sjöstedt hotar att samarbeta med KD och M om regeringen inte skjuter till mer pengar till kommunsektorn.
Jonas Sjöstedt kräver mer pengar till välfärden. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Finansministern Magdalena Andersson. Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet kräver besked från regeringen om extrapengar för välfärden i kommunerna och regionerna, säger partiledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens.

Annars kommer partiet börja samarbeta med M och KD.

Bara timmen tidigare hade Moderaterna presenterat en miljardsatsning på välfärden.

– Det är uppenbart att regeringen i ännu en fråga är på väg att hamna till höger om Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt presenterade på tisdagen nya krav på regeringen och vill se att minst 10 miljarder kronor läggs på välfärden.

– Vi kräver att regeringen snarast ger besked om vilka extrapengar som kommer till kommunerna och när de kommer, säger Jonas Sjöstedt på en presskonferens.

Sjöstedt vill att regeringen snarast avsätter de extra pengarna i en extra ändringsbudget och han vill ha ett svar senast på onsdagen, för att han inte ska ta frågan vidare.

– Om regeringen nonchalerar kraven på extra resurser till välfärden så kommer vi att sätta oss ner och prata med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han.

Vänsterpartiet öppnar för Moderaterna och Kristdemokraterna

Sjöstedt är redo att diskutera finansieringen genom att bland annat minska det finansiella sparandet och han är redo att säga nej till förslagen om friår och ingångsavdrag, för att komma överens med M och KD.

Strax innan Sjöstedts presskonferens presenterade Moderaterna vad de kallar ett räddningspaket för välfärden där de föreslår tre miljarder till välfärden och 2,6 miljarder till polis och rättsväsende i en ändringsbudget.

– Det är uppenbart att regeringen i ännu en fråga är på väg att hamna till höger om Moderaterna och Kristdemokraterna. Med det öppnas en möjlighet att skapa en annan majoritet i riksdagen. Vi tänker inte sitta still samtidigt som undersköterskor sliter ut sig på våra äldreboenden, säger Jonas Sjöstedt.

För att finansiera sitt förslag vill Moderaterna bland annat stoppa regeringens förslag om friår och ingångsavdrag, men också minska biståndet och stoppa utökningen av extratjänster. Något som Sjöstedt däremot inte är redo att göra.

– Det är helt uteslutet för oss. Ska vi enas så måste vi enas om sådant som vi kan kompromissa om och som kan vara gemensamt, säger Sjöstedt.

Moderaterna om V-samarbete: ”Intressant”

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson kallar Vänsterpartiets initiativ för ”intressant” och menar att partiet är öppet för att diskutera med samtliga riksdagspartier.

– Nu är det också upp till bevis för hur man kan tänka sig att finansiera detta, säger Elisabeth Svantesson, till Expressen TV.

Hon tror att det går att komma överens med Vänsterpartiet, men att diskussionerna kommer att föras i finansutskottet.

– Vi hade en gemensam position om Arbetsförmedlingen, vi får se om vi kan hitta gemensamma positioner för att välfärden ska få mer resurser och även stärka tryggheten, säger Elisabeth Svantesson.

Magdalena Andersson slår tillbaka: Aldrig skett

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger på en presskonferens att hon under många år påpekat ”behovet av att mer resurser till kommuner och landsting”, men att hon i dagsläget inte kommer ge ge besked om det kommer mer pengar i vårpropositionen.

– Vi återkommer med besked när vi är klara med diskussionerna med våra samarbetspartier C, L och MP, säger hon, enligt TT.

Magdalena Andersson är däremot bekymrad över Moderaternas och Vänsterpartiets metoder, och menar att något liknande inte skett i modern tid.

– Om bilden i omvärlden blir att Sverige inte har någon ordnad budgetprocess, det är klart att det skulle skada förtroendet, säger Magdalena Andersson, enligt TT.

Elisabeth Svantesson menar att Moderaternas agerande, att som oppositionsparti lägga fram en extra budget, är fullt möjligt.

– Det är inom det finanspolitiska ramverk som finns, säger hon, till Expressen TV.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström säger att partiet kommer att arbeta för förstärkningar av välfärden och rättsväsendet i vårbudgeten, men att det behöver göras på ett genomtänkt sätt.

– Sveriges ekonomiska politik kan inte styras genom oppositionspartiers 24-timmarsultimatum. Vi har en ordnad budgetprocess och den kommer vi hålla oss till, säger han.

Expressen har sökt Kristdemokraterna som inte vill kommentera tisdagens utspel.

SE MER

Expressens inrikespolitiska kommentator om Vänsterpartiets nya utspel.

Jenny Madestam: ”Blir svettigt för Löfven”

Expressens Jenny Madestam om Sjöstedts hot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.