Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedts kritik mot SVT: Tar upp SD:s favoritfrågor

Jonas Sjöstedt är kritisk mot SVT:s upplägg i den stundande partiledardebatten.
Foto: OLLE SPORRONG
Agendas partiledardebatt sänds klockan 20.00 på söndag i SVT2.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt ska debattera migration med Nyamko Sabuni i Agendas partiledardebatt på söndag. 

Men Vänsterpartiets ledare är kritisk mot Agendas upplägg. 

– Om man systematiskt bollar upp SD:s favoritfrågor, då påverkar det stämningen i debatten, säger Sjöstedt.

– Vi väljer ut ämnena efter vad som är stort på den politiska dagordningen och vad som är viktigt för väljarna, svarar Agenda-redaktören David Oscarsson. 

Klockan 20.00 på söndag möts Sveriges åtta partiledare i Agendas partiledardebatt i SVT2. Debatten kommer delvis att struktureras kring ett duell-liknande format, där partiledarna ska mötas en mot en i olika frågor. 

Jonas Sjöstedt (V) ska debattera migration med Nyamko Sabuni (L). Sjöstedt hade dock hellre diskuterat välfärden – ett ämne som han tycker att Agenda ger alldeles för lite utrymme.

– Det är ett systematiskt skevt ämnesval, säger Sjöstedt. 

– Vi står inför en stor våg att neddragningar i sjukvård, äldreomsorg och skola. Men det är helt osynligt för Agenda, trots att det berör folks vardag. De missar helt avgörande frågor för svenskarna, och mätningar visar att skola, äldreomsorg och sjukvård är väldigt viktiga frågor för väljarna. Men de får nästan aldrig utrymme hos Agenda i deras partiledardebatter.

– Jag är förvånad över ensidigheten.

Partiledarna drabbar samman i SVT:s Agenda.
https://twitter.com/jsjostedt/status/1182579788399173632

”Det är SD:s favoritfrågor”

Sjöstedt menar att migrationsfrågan fått oproportionerligt mycket tid i just Agenda-debatterna.

– Det är klart att vi ska diskutera kriminalitet och migration också, det är viktiga frågor. Men nu har det gått så långt att man utelämnar avgörande välfärdsfrågor. Då blir det en slagsida som inte är rimlig. Och om man systematiskt bollar upp SD:s favoritfrågor, då påverkar det stämningen i debatten, säger Sjöstedt. 

När SVT tillsammans med opinionsinstitutet Novus i juni i år undersökte vilka frågor som är viktigast för väljarna kom sjukvården i topp med 63 procent, invandring/integration blev tvåa på 53 procent och skola och utbildning tog tredjeplatsen med 52 procent. 

Enligt Sjöstedt speglar inte Agendas upplägg hur väljarna prioriterar. 

– Vi vill inte gärna ha synpunkter på public service, men nu är det så otroligt uppenbart att de verkar strunta i skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Då vill vi påpeka att det är viktigt att prata om det också, säger han.

V-ledaren får uppbackning från Vänsterpartiets pressekreterare Jonas Wikström.

https://twitter.com/jonas_wikstrom/status/1182591737757392896

”Får lika mycket tid”

David Oscarsson, redaktör på Agenda, menar att tv-debatten är så balanserad och mångfacetterad som sändningstiden tillåter. 

– Vi har fyra ämnen. Ett av det kallar vi ”delat land”, och det rör villkoren för välfärden i hela landet. Det handlar om skola, vård och omsorg. De övriga ämnena är migration, klimat och kriminalitet. Ämnena får lika mycket tid, och det här är vad som ryms inom ett program om åtta partiledare ska få säga sitt i varje ämne. 

Det finns alltså inget fog för att säga att Agenda haft ett oproportionerligt stort fokus på just migrationsfrågan? 

– Nej, det tycker jag inte. Välfärden finns ju representerad inom ”delat land”-ämnet. Migrationen är ett stort ämne, och det är även klimatet och kriminaliteten. Vi väljer ut ämnena efter vad som är stort på den politiska dagordningen och vad som är viktigt för väljarna.

– Vi har valt de här ämnena. Man kan alltid diskutera vilka som ska vara med, men det finns bara plats för fyra och vi tycker att dessa vi har valt ut ligger högt på den politiska dagordningen.

– Men partiledarna är så klart välkomna att ha åsikter om vilka ämnen de tycker är viktigast och helst vill diskutera. 

– Vi har tagit upp välfärdsfrågorna kontinuerligt under ett antal år som ett eller flera av våra fyra ämnen. Våren 2019 var jobb och välfärd var ett av ämnena. Våren 2018 var jobb och välfärd ett av ämnena. Hösten 2017 var välfärd och jobb ett ämne, sjukvård ett ämne. Våren 2017 var sjukvård ett ämne, skola ett ämne. 

Ställs mot Jonas Sjöstedt i duell om migration i SVT:s partiledardebatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.