Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedts känga till Sabuni: ”Folköls procent i opinionen”

Statsvetaren om regeringens nya besked i las-frågan.
V-ledaren Jonas Sjöstedt kallar torsdagens las-besked för ”en delseger”.
Foto: SVEN LINDWALL
L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: SVEN LINDWALL

Liberalerna kommer inte ge LO någon fördel i förhandlingarna om arbetsrätten.

Då skickar Jonas Sjöstedt en känga till partiledaren Nyamko Sabuni.

– Har man en folköls procent i opinionsmätningarna som Liberalerna vill man nog inte se ett extraval, säger V-ledaren till Arbetet. 

På torsdagen meddelade Socialdemokraterna att de avser att gå fram med parternas överenskommelse i arbetsrätten – den som LO sagt nej till.

På en presskonferens sa arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) att deras uppfattning är att det finns en överenskommelse – som borde gå före den utredning som tagits fram. 

Jonas Sjöstedt kallade beskedet ”en delseger” – men samtidigt ligger hotet om misstroende kvar.

– För oss är det oförsvarbart att man i stället går vidare med överenskommelsen som LO sagt nej till, säger han till tidningen Arbetet. 

Sjöstedts känga till Sabuni

V-ledaren vill se att Löfven börjar ”bråka lite mer med Centern och Liberalerna, och mindre med LO”. 

Liberalernas Nyamko Sabuni var efter torsdagens besked tydlig med att man inte kommer låta LO få några fördelar utifrån den överenskommelse som Svenskt Näringsliv och PTK sagt ja till. 

– Har man en folköls procent i opinionsmätningarna som Liberalerna vill man nog inte se ett extraval. Förra veckan sa de att Toijer-utredningen skulle genomföras, nu är det överenskommelsen – så nästa vecka kan det vara att LO är med, säger Sjöstedt. 

I helgen, i samband med Vänsterpartiets kongress, lämnar Sjöstedt rollen som partiledare och väntas efterträdas av Nooshi Dadgostar.  

Viktor Barth-Kron: ”Nyckeln till lösningen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.