Sjöstedts hot mot Löfven: ”Viker oss inte en tum”

Toivo Sjörén på Kantar Sifo om partiledarnas förtroendesiffror.
V-ledaren tvekar inte att fälla Stefan Löfvens regering, meddelar han.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet förbereder sig för ett nyval och planerar att fälla regeringen om januariavtalets planer blir verklighet. Det säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet

– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger Sjöstedt till tidningen. 

I december gav Jonas Sjöstedt upphov till en av Stefan Löfvens svettigaste stunder under hösten. Tillsammans med M, KD och SD gick Vänsterpartiet ihop med ett hot om ett misstroendevotum – vilket tvingade regeringen att backa tillbaka på januariavtalets plan på en snabbomvandling av Arbetsförmedlingen. 

Nu meddelar Jonas Sjöstedt att Löfven inte heller under 2020 kommer att kunna andas ut. Han och resten av Vänsterpartiet kommer nu att förbereda sig på nyval. De är inte rädda att fälla regeringen om de inte backar på flera planer i januariavtalet, säger Sjöstedt till Aftonbladet

– Vi hoppas att det aldrig kommer behöva gå så långt, men vi kommer att löpa linan ut om det krävs, säger han till tidningen. 

Förtroendet för Jonas Sjöstedt ökar, visar senaste Sifo-mätningen.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

För Vänsterpartiet ligger flera kärnfrågor i farans riktning: bland annat frågan om marknadshyror och en förändrad arbetsrätt. I båda frågorna väntas utredningar. 

Förtroendet för Sjöstedt ökar

Och regeringen bör vara orolig, enligt Sjöstedt. Han är nämligen säker på att han åter lyckas samla riksdagsmajoritet för att kunna fälla Löfven. 

– Det är klart att M inte kan säga nej till att utmana Löfven, det kan inte KD göra heller. Det gör att vi räknar med att det här kommer att fungera.

Och Jonas Sjöstedt har vind i seglen just nu. I senaste Expressen/Sifo-mätningen uppgav 32 procent att de har förtroende för V-ledaren, vilket är en uppgång med 5 procentenheter sedan i december. 

– Jonas Sjöstedt drar nytta av uppmärksamheten. Han kommer fram när det gäller Arbetsförmedlingen, där har han stuckit ut hakan, sa Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo då.

Ökningen gör att Jonas Sjöstedt landar på en andraplats bland partiledarna gällande förtroendefrågan, inte långt upp till KD-ledaren Ebba Busch Thors förstaplats på 36 procent. 

Strax efter Jonas Sjöstedt ligger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som backar en procentenhet och tar hem 31 procent av väljarna. 

Viktor Barth-Kron kommenterar Expressen/Sifos förtroendemätning: 

”Ett skridskolopp där alla i klungan ramlar i spurten”.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.