Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt vill visa sina väljare att han kan agera

Jenny Madestam, Expressens statsvetare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

V-ledaren Jonas Sjöstedt är beredd att fälla regeringen över arbetsrätten – och han har fört samtal med M och KD om saken. 

Enligt Expressens statsvetare Jenny Madestams bedömning vill Sjöstedt nu visa att han kan agera. 

– Han vill visa för sina väljare att han inte bara sitter still i båten. 

Regeringen presenterade på torsdagen direktiven till den utredning som ska ligga till grund för den nya arbetsrättsreformen. 

Jonas Sjöstedt (V) reagerade direkt med att säga att han är beredd att göra verklighet av de hot han utfärdade i vintras, när Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister. 

På torsdagen säger han att han står fast vid sitt löfte om att väcka misstroendevotum mot regeringen om ett lagförslag för ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna” läggs fram. 

Han säger också att han fört samtal med M och KD. 

– De har bekräftat det för mig, att de är redo i sådant fall, säger Jonas Sjöstedt till Expressen. 

M-ledaren Ulf Kristersson säger dock att partiet inte har kontakts av Sjöstedt, men: 

”Vi är alltid beredd att fälla den här regeringen”.

Enligt Jenny Madestam, Expressens statsvetare, har Jonas Sjöstedt inget annat val än att agera på det vis han nu gör. 

– Han har givit det här så kallade misstroendelöftet. Han ställde hårt mot hårt, och hans väljare förväntar sig att Vänsterpartiet agerar. 

”Svår situation”

Jenny Madestam säger också att det just nu mest handlar om ord – och att vi får avvakta och se var det här landar. 

– Det ska mycket till för att M och KD gör gemensam sak med V i den här frågan – en fråga som M och KD egentligen uppskattar, säger hon och fortsätter: 

– För M och inte minst KD, som går upp enormt i opinionen när de befinner sig i opposition, finns det inget incitament att försöka fälla regeringen. Tvärtom tror jag att skulle kunna skada de här partierna. Det är bättre att sitta still i båten tills det kommer skarpa förslag om något man ogillar, eller om regeringen handlar fel på något sätt. 

Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Foto: OLLE SPORRONG

För att regeringen ska fällas behövs också Sverigedemokraternas röster – men Jonas Sjöstedt är tydlig med att Vänsterpartiet inte förhandlar med SD. 

– Han kommer inte förhandla med SD eller överhuvudtaget ta stöd av SD på det sätt som skulle behövas, så det blir lite av ett moment 22. Det är en svår situation. Men syftet behöver inte alltid vara att driva saken vidare, det kan också handla om symbolpolitik och och att positionera sig. Det är det jag framför allt tror att V och Sjöstedt gör nu, säger Jenny Madestam.