Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt vill stänga religiösa friskolor

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Kalla faktas film visar att flickorna hänvisas bak i bussen.Foto: Kalla fakta/TV4

Efter TV4-programmet "Kalla Faktas" reportage – nu vill Vänsterledaren Jonas Sjöstedt förhandla med övriga riksdagspartier om att stänga landets religiösa friskolor.

– Det är helt fel att vi i Sverige har skolor som indoktrinerar barn i en viss religion, säger han i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

I TV4:s "Kalla Fakta" avslöjade på tisdagskvällen reportern Helena Gissén att den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm delar upp pojkar och flickor när de ska åka buss.

Jonas Sjöstedt såg programmet.

– Jag tycker att det är väldigt upprörande. Det är helt fel att vi i Sverige har skolor som indoktrinerar barn i en viss religion. Att lära sig om religion är en sak, man ska lära sig om alla religioner, men att utöva religionen i skolan – det hör inte hemma där. Så jag tycker att vi ska få bort de religiösa friskolorna, säger han i kväll i Expressens politikprogram "Bara Politik – med Niklas Svensson".

Jonas Sjöstedt i kvällens "Bara Politik".Foto: EXPRESSEN TV

 

SE INSLAGET: Heta listan i "Bara politik – med Niklas Svensson"

 

"Har funnits en naivitet"

Han är beredd att omedelbart förhandla med andra riksdagspartier om detta.

– Det har funnits en naivitet, inte minst hos borgerligheten som har släppt loss alla möjliga friskolor med vinstdrift och religiösa motiv. För att få det här riktigt effektivt räcker det inte att bara säga att församlingar inte ska ha friskolor. Man måste gå på att man inte får ha religiösa inslag under skoldagen, det är då det blir effektivt. Jag skulle gärna sätta mig ner i morgon och göra upp om det här, säger han.

Hur ska man hantera de moralpoliser som påstås finnas i våra förorter?

– I Sverige finns bara en lag och en polis. Den svenska lagen gäller för alla som bor här, och ingen har rätt att säga till andra hur man ska klä sig eller hur man ska bete sig.

Vad säger du till de som menar att du under lång tid har blundat för problemen med kvinnoförtryck i våra förorter?

– Jag tycker att det är helt fel. Vi är ett av de partier som har gjort mest. Ofta har vi drivit på. Ta till exempel att vi äntligen är överens om att vi ska ha ett förbud mot barnäktenskap. Det är inte många år sedan Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade för det.

 

LÄS MER: Sjöstedt tar avstånd från delar av V:s historia

 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.