Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt vill ge ”Carl Bildtare” högre flygskatt

Jonas Sjöstedt vill se en progressiv flygskatt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Carl Bildt pekas ut som en storflygare av Jonas Sjöstedt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet vill se en progressiv flygskatt – de som flyger mest ska också betala mest. 

Som exempel lyfter han fram en tidigare moderat statsminister. 

– Är man som Carl Bildt och flyger hela tiden, då jäklar ska man betala flygskatt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet

Under partiets EU-valskonferens i Norrköping har Vänsterpartiet slagit fast deras viktigaste EU-frågor: Kamp mot högerextremism och bättre klimat. 

Ett av partiets förslag är att de som flyger mest ska betala högst flygskatt. 

Sjöstedt om Bildt: ”Flyger hela tiden”

Och Sjöstedt passar på att ge en passning till förre statsministern Carl Bildt. 

– Flyger man en gång tycker jag inte man ska betala så mycket flygskatt, många behöver hälsa på en släkting eller åka på semester någon gång. Men flyger man fler gånger, då tycker jag man ska betala mer skatt och är man som Carl Bildt och flyger hela tiden, då jäklar ska man betala flygskatt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet. 

Det är inte första gången som Jonas Sjöstedt anmärker på Carl Bildts flygande – och han har tidigare bemött kritiken på Twitter: 

https://twitter.com/CBildt/status/993225165990490112

Tankesmedjan New Economics Foundation har gjort en beräkning som kommit  fram till att 70 procent av alla flygresor görs av 15 procent av befolkningen och att dessa har högre inkomst än övriga, rapporterar Aftonbladet

Varnar för klimatbakslag med nya regeringen

Partiledaren berättar för tidningen att han och familjen försöker minska sina klimatavtryck genom att inte flyga inrikes, inte ha bil och laga mycket vegetarisk mat. 

Han varnar nu för att den nya regeringen kommer orsaka ett klimatbakslag genom att sänka skatterna för höginkomsttagare. 

– Det blir en politik för dem som tjänar mest, som kan flyga mer och skaffa ännu fler bilar. De behöver inte ändra sig ett dugg medan miljöskatterna ska betalas av alla, även låginkomsttagare som inte har någon bil. 

Partiet vill även se en utbyggd tågtrafik med nattåg genom Europa. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.