Sjöstedt: "Vi ska inte fjäska för skurkstater"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar dagens möte i Bryssel.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt Stefan Löfven ska Sverige bidra med cirka 600 miljoner kronor av de nya EU-pengarna till Turkiet.
Foto: Dean Mouhtaropoulos

BRYSSEL. Sluta fjäska för Turkiet, Löfven.

Den uppmaningen riktar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt under det pågående toppmötet i Bryssel.

– Det är pinsamt för EU. Vi ska inte fjäska för skurkstater, säger Sjöstedt till Expressen, och kräver samtidigt att stats- och regeringscheferna skriver in "absoluta villkor om pressfriheten" i uppgörelsen med Turkiet.

Jonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar dagens möte i Bryssel mellan EU-ledarna och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

– Jag tycker att det är pinsamt för EU hur man fjäskar för Turkiet i dag. Vi vet ju att i samma ögonblick som EU sa att man skulle betala Turkiet för att vara gränsvakter och stoppa flyktingar, så såg de det som att det var fritt fram att begränsa pressfriheten och förtrycka landets kurder. Det ger en bitter eftersmak i munnen.

Enligt EU-källor har Turkiet under lunchmötet med EU-ledarna krävt nya pengar i dag. Så sent som i november enades EU-ledarna om att Turkiet ska få tre miljarder euro för att landet ska hjälpa EU i hanteringen av flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven konstaterade när han anlände till Bryssel tidigare i dag att Sverige ska ha kontakt med alla länder – även skurkstater. 

Jonas Sjöstedt: "Det är orimligt"

Enligt Löfven ska Sverige dessutom bidra med cirka 600 miljoner kronor av de nya EU-pengarna till Turkiet.

– Jag tycker att det är orimligt redan från början att vi ska betala 600-700 miljoner kronor från Sverige, egentligen bara för att de ska stoppa människor som är på flykt. Vi vet ju också att Turkiet inte är ett säkert land för flyktingar eller för kurder som är uppväxta i Turkiet, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

"Turkiet uppfattar att EU är svagt"

Han reagerar samtidigt starkt på den turkiska regimens övertagande av den oppositionella tidningen Zaman förra veckan, och riktar en uppmaning till Stefan Löfven och de andra EU-ledarna:

– Jag tycker att man ska skriva in absoluta villkor om pressfriheten, men också respekt för Turkiets minoriteter så att demokratiskt valda företrädare ska få verka. Det är ju så att turkiska staten angripit partiet HDP, Folkens demokratiska parti, och stormat in på deras partikontor och misshandlat företrädare för partiet. Det går inte att se mellan fingrarna med sådant.

– Jag tror också att Turkiet uppfattar det som att EU är svagt och att man kan göra vad man vill. De utnyttjar den här situationen, och det känns inte bra att betala dem för det.

Turkiet ägnar sig åt utpressning?

– Ja, det är helt tydligt. Att ett par dagar före det här mötet tvinga bort den viktigaste kritiska pressrösten i landet är en naken maktdemonstration mot EU om att vi struntar i er. Om man inte svarar på det så har man godkänt det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.