Jonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar dagens möte i Bryssel. Foto: Anna-Karin NilssonJonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar dagens möte i Bryssel. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar dagens möte i Bryssel. Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt Stefan Löfven ska Sverige bidra med cirka 600 miljoner kronor av de nya EU-pengarna till Turkiet. Foto: Dean MouhtaropoulosEnligt Stefan Löfven ska Sverige bidra med cirka 600 miljoner kronor av de nya EU-pengarna till Turkiet. Foto: Dean Mouhtaropoulos
Enligt Stefan Löfven ska Sverige bidra med cirka 600 miljoner kronor av de nya EU-pengarna till Turkiet. Foto: Dean Mouhtaropoulos

Sjöstedt: "Vi ska inte fjäska för skurkstater"

Publicerad

BRYSSEL. Sluta fjäska för Turkiet, Löfven.

Den uppmaningen riktar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt under det pågående toppmötet i Bryssel.

– Det är pinsamt för EU. Vi ska inte fjäska för skurkstater, säger Sjöstedt till Expressen, och kräver samtidigt att stats- och regeringscheferna skriver in "absoluta villkor om pressfriheten" i uppgörelsen med Turkiet.

Jonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar dagens möte i Bryssel mellan EU-ledarna och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

– Jag tycker att det är pinsamt för EU hur man fjäskar för Turkiet i dag. Vi vet ju att i samma ögonblick som EU sa att man skulle betala Turkiet för att vara gränsvakter och stoppa flyktingar, så såg de det som att det var fritt fram att begränsa pressfriheten och förtrycka landets kurder. Det ger en bitter eftersmak i munnen.

Enligt EU-källor har Turkiet under lunchmötet med EU-ledarna krävt nya pengar i dag. Så sent som i november enades EU-ledarna om att Turkiet ska få tre miljarder euro för att landet ska hjälpa EU i hanteringen av flyktingkrisen.

Statsminister Stefan Löfven konstaterade när han anlände till Bryssel tidigare i dag att Sverige ska ha kontakt med alla länder – även skurkstater.

Jonas Sjöstedt: "Det är orimligt"

Enligt Löfven ska Sverige dessutom bidra med cirka 600 miljoner kronor av de nya EU-pengarna till Turkiet.

– Jag tycker att det är orimligt redan från början att vi ska betala 600-700 miljoner kronor från Sverige, egentligen bara för att de ska stoppa människor som är på flykt. Vi vet ju också att Turkiet inte är ett säkert land för flyktingar eller för kurder som är uppväxta i Turkiet, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

"Turkiet uppfattar att EU är svagt"

Han reagerar samtidigt starkt på den turkiska regimens övertagande av den oppositionella tidningen Zaman förra veckan, och riktar en uppmaning till Stefan Löfven och de andra EU-ledarna:

– Jag tycker att man ska skriva in absoluta villkor om pressfriheten, men också respekt för Turkiets minoriteter så att demokratiskt valda företrädare ska få verka. Det är ju så att turkiska staten angripit partiet HDP, Folkens demokratiska parti, och stormat in på deras partikontor och misshandlat företrädare för partiet. Det går inte att se mellan fingrarna med sådant.

– Jag tror också att Turkiet uppfattar det som att EU är svagt och att man kan göra vad man vill. De utnyttjar den här situationen, och det känns inte bra att betala dem för det.

Turkiet ägnar sig åt utpressning?

– Ja, det är helt tydligt. Att ett par dagar före det här mötet tvinga bort den viktigaste kritiska pressrösten i landet är en naken maktdemonstration mot EU om att vi struntar i er. Om man inte svarar på det så har man godkänt det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag