Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt: Vi kommer få igenom våra punkter

Jonas Sjöstedt (V). Foto: OLLE SPORRONG

Regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L består av 73 punkter.

Nu kontrar Vänsterpartiet med ett eget 73-punktsprogram.

– På sikt kommer vi att få igenom det mesta av det här, det är jag helt övertygad om, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i Expressen TV.

Bland de 73 punkterna finns välkända V-förslag som till exempel krav på ett nytt skattesystem där låg- och medelinkomsttagare får lägre skatt och kapitalskatten höjs.

Bland punkterna finns också höjd a-kassa, reformerat pensionssystem, och vinstbegränsningar för privata företag i den offentligfinansierade välfärden.

– Det här programmet visar hur det politiska alternativet ser ut i Sverige. Om vi inte hade haft det här högersamarbetet som regeringen har, och i stället hade ett samarbete vänsterut, då hade vi gjort de här sakerna: Då hade vi infört högkostnadsskydd som gör att alla har råd att gå till tandläkaren, vi hade satt fart på bostadsbyggandet av billiga lägenheter, vi hade omvandlat osäkra, otrygga jobb till trygga, fasta anställningar. Jag tycker att det är så viktigt att visa, inte bara att man går till höger, utan hur vi faktiskt kan göra. Vi kan steg för steg göra Sverige jämlikt, och minska segregering och klyftor, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i Expressen TV.

Vänsterpartiet lanserar eget 73-punktsprogram

Sjöstedt tror att han skulle ha fått igenom många av de 73 punkterna om budgetsamarbetet hade skett mellan V och S och MP.

Han hänvisar till att V fick igenom 80 procent av sina krav under förra mandatperioden.

Trots att budgetsamarbetet ser annorlunda ut den här mandatperioden säger Jonas Sjöstedt att han är övertygad om att V kommer att få igenom punkterna på sitt 73-punktsprogram ”på sikt”.

Många punkter på er 73-punktslista är även Socialdemokraternas hjärtefrågor. Du tror inte de kommer att genomföra det här under mandatperioden?

– Nej, det tror jag inte, eftersom de har bundit sig till att exempelvis försämra anställningsskyddet och införa marknadshyror. Det är faktiskt motsatt politik. Däremot är det här något som många socialdemokrater skulle önska, de var väldigt glada över det vänstersamarbete som vi hade. 

– Väldigt många svenskar, även de som inte röstar på Vänsterpartiet, ser hur klyftorna växer i Sverige. Vi vill visa att man kan göra något åt det.