Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt utesluter inte en folkomröstning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Sjöstedt utesluter inte en folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
– Det kan komma ett läge då vi tar upp frågan om folkomröstning om ett utträde i Sverige, säger Vänsterpartiets ledare.
Foto: Sven Lindwall

Jonas Sjöstedt utesluter inte att låta folket tycka till om svenska medlemskapet. 

– Det kan komma ett läge då vi tar upp frågan om folkomröstning om ett utträde i Sverige, säger han.

Men statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Anna Kinberg Batra håller ihop mot swexitdebatten. 

Vänsterpartiet var det enda av riksdagspartierna som inte ville ta ställning inför omröstningen. När beskedet om brexit kom på midsommaraftons morgon meddelade V-ledaren att han vill omförhandla det svenska medlemskapet. 

– Så att EU:s makt minskar och så att vi kan lösa de problem som EU ställer till med. Vi vill att EU ska sluta lägga sig i svenska kollektivavtal, vi ska kunna ha bättre miljöregler än EU, EU:s budget måste göras om, EU måste spara för att medlemsavgiften ska minska och inte öka nu när Storbritannien lämnar, säger Sjöstedt.

Men du sträcker dig inte så långt som att du vill ha ett swexit?

– Det kan komma ett läge då vi tar upp frågan om folkomröstning om ett utträde i Sverige. Men då vill vi först veta vad som är förutsättningarna för ett omförhandlat medlemskap. 

SD: "Glädjande"

Sverigedemokraterna har hittills varit det enda parti som fört fram ett krav på en svensk folkomröstning om medlemskapet. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnade morgonens besked. 

– Storbritanniens medborgare har visat att EU-medlemskapet går att omvärdera, vilket är mycket glädjande. Den långsiktiga utvecklingen är nu bruten och förhoppningsvis visar detta vägen för fler länder. Utvecklingen i Storbritannien är något jag givetvis hoppas få se även i Sverige, säger han. 

Löfven kallade till krismöte

Stefan Löfven kallade på fredagens presskonferens swexit-diskussionen för oansvarig och fick uppbackning av M-ledaren Anna Kinberg Batra som menar att det är fel tid för politisk oenighet. 

– Vi ska vara stolta över att vi är EU-medlemmar. Vi har ett brett stöd i Sveriges befolkning och vi behöver EU för att påverka det som påverkar oss, säger hon och fortsätter: 

– EU måste se det brittiska resultatet som en väckarklocka, att det finns missnöje i flera länder och EU har inte varit tillräckigt bra på att leverera resultat och lösa stora gemensamma problem, säger Kinberg Batra. 

Statsministern har kallat partiledarna till krismöte på måndag, dagen innan han åker på toppmöte i Bryssel. 

– Sverige behöver vara aktivt i diskussionen om hur Sverige går vidare. Det finns EU-ledare och andra röster som drar åt ett mer överstatligt håll och det skulle vara fel väg att gå. Jag vill att Sverige driver på för ett öppet EU som förbättrar möjligheterna för jobb och tillväxt och som löser gemensamma problem, säger hon. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor hade önskat ett annat resultat men är också kritisk mot EU. 

Sverige har precis mist sin närmaste allierade i kampen mot ökad överstatlighet och för frihetstanken i Europasamarbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.