Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt till Lööf: Vi ska syna din bluff

Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tror att Centerpartiets ledare Annie Lööf bluffar när det gäller förslagen om förändringar i arbetsrätten.

– Vi tänker testa er på det här och jag tror att ni kommer att vika er. Ni kommer inte att kunna göra det här, säger han i SVT:s Aktuellt i kväll.

Centerpartiet ställde ett krav på Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att släppa fram deras regering i januariavtalet: förändra den svenska arbetsrätten.

En utredning har tillsatts med det syftet, med direktivet att till exempel få till tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Något som fick Vänsterledaren att hota med att fälla regeringen förra veckan

I kvällens Aktuellt debatterade Jonas Sjöstedt och Annie Lööf frågan och Centerledaren menade bland annat att eventuella förändringar kommer att göra det enklare för arbetsgivare att anställa fler.

”Det är inte schyst”

– Centerpartiet har ju sett behovet av att se till att de som i dag är arbetslösa får chansen att komma in och de som är småföretagare och som skapar merparten av de jobben som finns i Sverige det senaste decenniet ska får möjlighet att ge dem jobb, säger Annie Lööf i Aktuellt.

Jonas Sjöstedt tror inte att förslagen kommer att ge önskad effekt.

– Det handlar om att ge makten till arbetsgivarna att välja och vraka och sparka den man vill. Kanske den som jobbat i 35 år, som slitit ut sig i fabriken. Den som inte orkar längre, den som sa ifrån mot oförätten. Det är inte schyst. Ni vill ge makten ensidigt till ena parten och slå sönder det som fungerar, säger han.

Lööf: De ska komma in i värmen

Även frågan om Arbetsförmedlingens framtid diskuterades. I januari kom beskedet att tusentals varslas och att myndigheten ska få ett annat uppdrag.

Annie Lööf ser förändringen som nödvändig.

– Ni fokuserar ständigt på dem som redan har jobb. Jag vill att de som står utanför i kylan ska kunna komma in i värmen. Det är därför vi behöver göra de här nödvändiga förändringarna. Inte bara i arbetsrätten, utan även att se till att Arbetsförmedlingen förändras i grunden.

Jonas Sjöstedt håller inte med.

– Det finns en tydlig grupp som är förlorare på det här: det är äldre arbetstagare som varit länge på samma plats. Nu behöver arbetsgivaren inte fortbilda dem längre, man kanske kan bli av med dem ändå.

”Tomma tunnor skramlar mest”

Vänsterledaren meddelade också i debatten att han står fast vid att han är beredd att fälla regeringen på grund av dess ageranden i frågan.

– Här går vår gräns. Vi godtar inte att ni slår sönder människors trygghet på jobbet.

En ologisk ståndpunkt tycker Annie Lööf.

– Vad är det man brukar säga? Tomma tunnor skramlar mest. Jonas Sjöstedt visste ju om att vi skulle göra stora förändringar på den svenska arbetsmarknaden. Då är det upp till bevis för Vänsterpartiet. Vad är det man prioriterar mest? Vill man avsätta den här regeringen, riskera ett extraval, att Sverigedemokraterna kommer att sitta vid rodret? Eller att prioritera att människor som lever i utanförskap och faktiskt får komma in?

”Det är din bluff”

Men Jonas Sjöstedt utvecklade sin ståndpunkt genom att kalla Centerpartiets inställning för en bluff.

– De får inget jobb alls av att ni gör det lättare att sparka andra. Och det är din bluff som ska synas. Vi tänker testa er på det här och jag tror att ni kommer att vika er. Ni kommer inte att kunna göra det här.

På söndag möts partiledarna igen i den första partiledardebatten efter att januariavtalet blev klart. Programmet sänds 20.00 i SVT 2.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.