Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt kritiserar S i kongressens öppningstal

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jonas Sjöstedt intervjuades av Ylva Johansson och Johanna Grenz i Expressen TV.
Jonas Sjöstedt. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Vänsterpartiet håller kongress i Karlstad för att spika sin valplattform och vid klockan 13 ställde sig partiledaren Jonas Sjöstedt i talarstolen. 

Huvudmotståndaren i valet är högern och Sverigedemokraterna men Sjöstedt ägnade även en stor del av talet åt att kritisera Socialdemokraterna. 

– Nu ligger ansvaret på oss, det är bara vi som kan skapa jämlikhet. Mina vänner, vi är i dag Sveriges enda vänsterparti, sa Sjöstedt. 

Vänsterpartiets kongress drog igång på fredagen och under helgen ska de 225 ombuden som samlats i Karlstad klubba igenom partiets valplattform "Ett Sverige för alla - inte bara för de rikaste". 

Partiledaren Jonas Sjöstedt ägnade en stor del av sitt öppningstal till att kritisera Socialdemokraterna för att ha gjort en högergirning i svensk politik. 

– Socialdemokratiska väljare drömmer inte om Jan Björklund och Annie Lööf, de vill ha vänsterpolitik, sa han till medierna efter sitt tal.

"Jag är lite besviken på Socialdemokratin"

– Jag är lite besviken på Socialdemokratin som nu beskriver sig själva som ett mittenparti och som säger att man helst vill göra budget med Centerpartiet och Liberalerma. Då är det  vår uppgift att vara vänsteraralternativet, säger Sjöstedt efter talet. 

Vänsterpartiet har ingått i en budgetkoalition med regeringen under mandatperioden och snart går man in i nya förhandlingar om vårbudgeten. 

– Vi står lite längre ifrån varandra nu. Det vi har lyckats med efter varje förhandling är att komma ut med ett antal fina reformer. Kan vi göra den praktiska skillnaden så kommer vi att göra det nu också, säger han. 

Ni angriper ju Socialdemokraterna men samtidigt har du gått ut och sagt att du vill sitta i en regering med dem, hur går det ihop?

– Det handlar om politisk tydlighet, man ser vad man får med Vänsterpartiet. Om vi skulle regera med Socialdemokarterna så skulle det vara med en tydlig politik för jämliket. Jag tycker att väljarna har rätt att veta det. Vi och socialdemokraterna är olika, men vi kan ändå komma överens. 

Men hur mycket har du att sätta emot, när du säger att ni inte kommer rösta för en borgerlig regering?

– Jag ger den enda möjligheten som finns till vänsterpolitik, till jämlikhet och till en regering utan borgerliga partier. Vill man ha det är Vänsterpartiet det enda säkra alternativet. 

 

Valplattformen innehåller bland annat vinststopp i välfärden, en föräldraledighet som delas lika, nollutsläpp 2040, avskaffandet av anställningsformen allmän visstid, kortare arbetsdagar och ett rättvisare pensionssystem.

När det kom till pensionsfrågan passade partiledaren Jonas Sjöstedt på att göra ett utspel under fredagsmorgonen. I en intervju med TV4 jämförde han riksdagslönernas utveckling med den allmänna pensionens utveckling för att visa på det orättvisa pensionssystemet. 

– Många äldre har en pension som de knappt klarar sig på. Och det är riksdagen som bestämmer över den. Samtidigt höjer riksdagen i praktiken de egna arvodena för ledamöterna år efter år. Vi får ofta flera tusen kronor i lönehöjning, medan pensionärerna — i bästa fall — får nöja sig med någon hundralapp, säger Sjöstedt till TV4. 

"Behöver ett nytt system"

Enligt Vänsterpartiets egen uträkning har riksdagsledamöternas arvoden höjts från 45 000 kronor per månad år 2003, till drygt 65 000 kronor i dag, vilket är en ökning med 45 procent. Under samma period har de allmänna pensionerna bara ökat med 26 procent, till drygt 12 000 kronor.

De allra flesta pensionärer har även en tjänstepension vilket kan göra att jämförelsen haltar. Men på den invändningen svarar Jonas Sjösted till TV4. 

– Många har tjänstepension, men många som haft lågavlönade yrken har ganska lite i tjänstepension. Och det är så att många pensionärer, framför allt kvinnor, får ut så lite i pension att de knappt klarar sig. Vi behöver ett nytt, rättvisare, pensionssystem.

LÄS MER: Dinamarca: Det här är ingen ny kritik  

 

 

Rossana Dinamarca. Foto: SVEN LINDWALL

 

LÄS MER: Nya pressen på Löfven –  V kräver plats i regeringen  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!