Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt (SD) vill ta bort vindkraften – nu direkt

Åtaganden som gjort hittills inte tillräckliga.
Oscar Sjöstedt
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill inte se en utbyggnad av svensk vindkraft. Partiets ekonomisk–politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till Svenska Dagbladet han han vill att vindkraften ska tas bort helt och hållet. 

Regeringens nya planer på att utöka Sveriges vindkraft faller inte väl ut hos Sverigedemokraterna. 

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt vill inte ha några vindkraftverk i Sverige – alls. 

– För att det är så miljöskadligt. Det saboterar för djur och människor. Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen. Det är dyrt, ineffektivt, oplanerbart och det är väderberoende, säger han till SvD. 

Han pratar ”nog” för hela partiet, säger han till tidningen. 

I Skinnskatteberg, där Sjöstedt sitter i kommunfullmäktige finns inga vindkraftverk, för kommunen har sagt nej. Han tycker att det ska vara upp till varje kommun om man ska ha vindkraft eller inte, förklarar han till SvD. 

Att regeringen nu begärt en utredning om kommuner ska kompenseras mot att förmås att säga ja till att ha vindkraft är någonting Sjöstedt reagerar starkt på.

– Det är också helt fel. Vad är det? Muta dem för att göra självskadebeteende.

Kommer ta strid

I stället vill Sjöstedt att fler kärnkraftverk ska startats upp – och tror att det kan ske innan dess att de vindkraftverk som finns i dag nått slutet av sin livslängd. Därför vill han inte veta av den tänka utbyggnaden av vindkraft som skulle bidra till elförsörjningen av Sverige, som bland annat svensk industri vädjar efter. 

Att genomföra den nationella strategin för en hållbar vindkraftsutbyggnad från Energimyndigheten säger Sjöstedt till SvD att han kommer att ta strid mot och säger att det bästa vore att ”plocka bort” de vindkraftverk som redan finns, enligt SvD.

– De får väl leva sin livslängd. Det kanske är ekonomiskt klokast, lägger han till. 

Tidigare har SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelat att partiet inte godkänner regeringens mer positiva inställning till utbyggnaden av vindkraften och säger att hans parti inte kommer stötta regeringen planer på mer vindkraft om de kommer innebära mindre kärnkraft. 

– Vi har upplevt en förflyttning i retoriken, men i sak ska det inte bli någon skillnad. Vi utgår från att man inte gör någon omläggning, säger Tobias Andersson som är sverigedemokratisk ordförande i närningsutskottet, till Di. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.