Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt sågar Bidens val: ”Noll entusiasm”

USA-kännaren: Hon har politisk erfarenhet och tyngd.
Joe Biden har utsett Kamala Harris till vicepresidentkandidat.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt sågar duon.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke är positiv till valet av Harris.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Joe Biden har valt Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat.

MP-profilen Alice Bah Kuhnke jublar – medan V-ledaren Jonas Sjöstedt sågar duon.

– Jag känner ingen entusiasm för Biden.

Efter en lång tid av spekulationer har demokraternas Joe Biden presenterat senatorn Kamala Harris som sin kandidat till vicepresident inför det amerikanska presidentvalet i november.

Många svenskar följer valet med stort intresse. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som har bott i USA, höll på vänsterkandidaten Bernie Sanders. Han är skeptisk till hur mittenpolitikerna Joe Biden och Kamala Harris ska svara upp till den framväxande vänsterrörelsen i landet.

– De har en hel del att bevisa för den unga generationen som stöttade Bernie Sanders och är engagerade i Black Lives Matter-rörelsen. Trycket har växt bland unga amerikaner som vill se ett mer jämlikt och grönt USA, säger Jonas Sjöstedt.

Sågar Joe Biden och Kamala Harris

Sjöstedt anser att duon Harris och Biden ”väcker noll entusiasm i amerikansk vänster” och att nödvändiga reformer uteblir med dem vid makten. 

– Många hade hoppats på reformer som sjukförsäkring för alla, höjd minimilön och en tuff klimatpolitik. Inget av det tror jag kommer med Biden. Det gör att han har svårt att mobilisera vänstern. Jag känner ingen entusiasm för Biden men jag hoppas verkligen att han besegrar Trump.

I delstater som New York och Kalifornien där Donald Trump oavsett förväntas förlora tror Jonas Sjöstedt att många i stället kommer att rösta på de grönas kandidat, socialisten Howie Hawkins, för att markera sitt missnöje.

– I den typen av delstater kan jag tänka mig att Hawkins gör ett ganska bra val. Han är inte bara grön utan en väldigt tydlig vänsterprofil. 

Alice Bah Kuhnke: ”Jublade”

En som däremot hyllar valet av Kamala Harris är Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke. 

– Det är en enorm möjlighet. Hon blir den första svarta kvinnan som har chans att bli USA:s president. Jag jublade eftersom att jag genom hennes nominering känner starkt hopp om att USA ska gå med in i Parisavtalet igen och att de tar tag i alla orättvisor, inte minst sjukvårdssystemet. 

Hon ser ingen risk att kandidaturen släcker vänsterväljarnas engagemang.

– Harris är en tydlig mittenkandidat men har under de senaste åren profilerat sig i kampen för hbtq, kvinnors rättigheter, aborträtt och mot fattigdom, säger Alice Bah Kuhnke.

Tobias Andersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och talesperson för Ungsvenskarna, anser att Harris är en väntad kandidat.

– Som en följd av tyngden i identitetspolitiken inom det Demokratiska partiet var det ganska väntat att Joe Biden var i behov av en kvinnlig vicepresidentkandidat, helst tillhörande någon minoritetsgrupp, Kamala Harris passar in i den profilen, säger han i en kommentar.

 – Utnämningen borde dock inte nämnvärt påverka utfallet i valet givet att hennes delstat, Kalifornien, redan kan antas rösta för Biden, samt att hon inte förmådde uppnå något större stöd när hon kandiderade i det Demokratiska primärvalet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.