Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt ratar nyval: ”Löfven vill inte det”

Partiledaren om varför han väljer att avgå.
På Vänsterpartiets kongress ska Jonas Sjöstedt avgå som partiledare, något han aviserade på onsdagen.Foto: OLLE SPORRONG
I programmet säger Jonas Sjöstedt att han inte tror att hotet om misstroende kommer sluta i ett nyval, eftersom ”Stefan Löfven inte vill det”.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen.

I ”Lördagsintervjun” i Sveriges Radio säger Jonas Sjöstedt att han inte tror att statsministern kommer gå med på ett nyval.

– Stefan Löfven vill inte ha nyval. Det är det sista han vill, säger den avgående V-ledaren i programmet.

På Vänsterpartiets kongress ska Jonas Sjöstedt avgå som partiledare, något han aviserade på onsdagen.

Vänsterledaren har nyligen, tillsammans med M, KD och SD, hotat att köra över regeringen för att snabbt få fram mer pengar till kommuner och regioner.

I Sveriges Radios ”Lördagsintervjun” grillas han av programledaren Monica Saarinen om att man även är beredda att väcka misstroende mot regeringen om förslagen om marknadshyror och ändringar i arbetsrätten läggs fram.

I programmet säger dock den avgående partiledaren att han inte tror att hotet kommer sluta i ett nyval, eftersom ”Stefan Löfven inte vill det”.

”De kommer bullra och hålla på”

– Faktum är att jag vet, vi pratar med varandra. De kommer att bullra och hålla på, precis som med Arbetsförmedlingen, säger Sjöstedt i programmet.

Han menar att regeringen därefter kommer vika ner sig – men menar samtidigt att han inte kommit överens om något med Socialdemokraterna. 

– Nej, jag har inte fått några löften på det sättet. Självklart inte. De är djupt oeniga om det här och det kommer att bli en stor politisk strid, men när jag lyssnar på dem vet jag att de inte vill ha ett nyval.

Trots detta har Vänsterpartiet startat de ”praktiska förberedelserna” för ett nyval, förklarar Sjöstedt.

”Mest sannolika valresultatet”

Samtidigt pekar Jonas Sjöstedt på opinionsläget och menar att Socialdemokraterna efter nästa val kommer tvingas till ett nära samarbete med Vänsterpartiet.

– Skulle valresultatet likna det vi ser i dag skulle de vara tvungna att gå till Vänsterpartiet och förhandla om budgeten. Då skulle det inte bli något januariavtal, marknadshyror eller borttagen värnskatt. Och det kanske är det som är det mest sannolika valresultatet, säger Sjöstedt i programmet.

Personerna som kan ta makten i Vänsterpartiet:

Jonas Sjöstedt kommer avgå på partiets kongress i vår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.