Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt pressar S med nytt LO-samarbete

Hör LO-basen tala: "Jobbar för att S ska driva vänsterfrågor".
LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och V-ledaren Jonas Sjöstedt tar i hand vid Vänsterpartiets partidagar i Göteborg.Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.Foto: LISA MATTISSON
Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: JENS L'ESTRADE

Under lördagen skrevs historia då en LO-ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, för första gången höll tal under Vänsterpartiets partidagar. 

V-ledaren Jonas Sjöstedt ser samarbetet med LO som en väg att motarbeta Socialdemokraternas ”högervridning”.

– Om vi trycker på, då kommer de att tvingas ändra sin politik, säger han.

Det är första gången någonsin en LO-ordförande håller ett tal arrangerat av Vänsterpartiet, och Jonas Sjöstedt ser positivt på ett ökat samarbete med fackförbunden. 

När V-ledaren skulle presentera Karl-Petter Thorwaldsson så hyllade den roll fackföreningarna spelat för att göra Sverige mer jämlikt. 

– Mycket av det absolut bästa i Sverige har byggts av en stark fackföreningsrörelse. Vi kan inte bygga ett starkt samhälle utan en stark fackföreningsrörelse, säger Jonas Sjöstedt och möts av rungande applåder från medlemmarna, varav många är förtroendevalda och medlemmar i olika fackförbund.  

Jonas Sjöstedt berättade om sitt första jobb, hur han vände grillkorvar och diskade på ett motorhotell utanför Vänersborg. 

Första dagen kom en städerska fram till honom och räckte över handlingar för att ansluta sig till Hotell- och restaurangfacket. 

– För mig var det självklart att gå med, säger han.

LO-ordförandens flört med V-medlemmarna

Karl-Petter Thorwaldsson lockade också till applåder när han pratade om de stora inkomstklyftorna mellan olika delar av Göteborg, som ligger bara några spårvagnsstationer från varandra. 

– Så här ser det ut i varje svensk stad. Vi har blivit allt mer segregerade och bostadsbyggandet har också lett till att vi tyvärr byggt in fler och fler problem i hur vi bor och hur vi lever och där växer klasskillnaderna i Sverige. Så vi har en hel räcka med förslag. Jag kan tänka mig att ni vet mer om delarna med ekonomisk utjämning och det är jag lite stolt över, för där har vi till skillnad från omvärlden lyckats ganska väl tack vare att vi har världens starkasta fackföreningsrörelse. 

”Personlig framgång för Jonas Sjöstedt”

Hör statsvetaren Marja Lemne kommentera LO-ordförandens tal.

– Lönebildningen har fungerat. Vi har minskat klyftorna och ökar reallönerna för arbetare med 50 procent på 20 år, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Jonas Sjöstedt nämner äldrevård, skola och vinster i välfärden som områden där Vänsterpartiet och LO tycker lika – och främst anställningstryggheten. 

Vill ändra S-politik, med LO:s hjälp

V-ledaren säger att han tror att samarbetet med LO kan påverka Socialdemokratisk politik, och styra bort dem från mitten.

– Samarbetet innebär att vi kan dra åt samma håll. Kritiken växer nu mot regeringens politik, i fackföreningsrörelsen och i hela arbetarrörelsen, och då är det klart att om vi då trycker på, då kommer de att tvingas ändra sin politik, berättade Jonas Sjöstedt för Expressen innan kongressen startade. 

– Den här oppositionen kommer bara växa och då behöver vi varandra.

Tror inget annat än att Thorwaldsson är sosse

Dock, säger Jonas Sjöstedt, att det inte handlar om någon kupp från Vänsterns sida att få LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson att desertera.

– Självklart är Karl Petter Thorwaldsson socialdemokrat, och det finns ingen som tror att han kommer att vara någonting annat. 

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Men LO är till för alla Sveriges arbetare. Då måste ju LO självklart kunna prata med Vänsterpartiet, som ofta har en politik som liknar den som LO självt har. 

– Karl Petter Thorwaldsson är ju inte bara socialdemokratiska LO-medlemmars ordförande utan också vänsterpartistiska LO-medlemmars ordförande.

Tror att SD-trenden vänder

Stödet för Socialdemokraterna har minskat bland LO:s medlemmar, men Vänsterpartiet har inte lyckat kapitalisera på missnöjet, utan i stället väljer allt fler Sverigedemokraterna. 

Jonas Sjöstedt är dock övertygad om att trenden kommer vända, och svänga åt vänster.

Varför misslyckas ni med att plocka upp besvikna Socialdemokrater?

– Jag tror att den stora politiska hajpen, om uttrycket tillåts, kommer nu, när nedskärningarna slår igenom runtom i Sverige och man märker effekten av den här högervridningen av socialdemokratin. 

V-ledaren om kontakterna med LO.

– Vi har en uppgift att organisera och leda arbetet som gör att man protesterar mot den här politiken och man tvingas att ändra den här politiken. Där står Sverigedemokraterna på fel sida, de är ju en del av den här högerpolitiken.

– Jag ser framför mig hur den här konflikten kommer att ta fart och hur vi kommer att utmana regeringen från vänster. Och det kommer att vara nyckeln till att vi kan öka ännu mer framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.