Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt om V:s historia: "Hade inte gått med före 1967"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tar avstånd från delar av V:s historia.Foto: Nils Petter Nilsson
Jonas Sjöstedt gästar kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".Foto: Olle Sporrong
Sveriges Kommunistiska Partis (SKP) ordförande C-H Hermansson vid kongress i Stockholm den 13 maj 1967.Foto: Leif Engberg / Dn / Tt / DN TT NYHETSBYRÅN

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sågar nu företrädaren C-H Hermanssons första år som partiledare.

– Jag hade inte gått med i Vänsterpartiet före 1967, säger han i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson", inför Vänsterpartiets 100-årsjubileum nästa månad.

När Jonas Sjöstedt i kväll gästar Expressens politikprogram tar han avstånd från stora delar av sitt eget partis historia.

– Det var inte ett sådant parti som jag tror på, konstaterar han.

– Jag tycker att det i Vänsterpartiets historia finns väldigt bra saker som är värda att uppmärksamma, men det finns också mycket viktiga lärdomar av mycket negativa saker.

Vänsterledaren säger bland annat att han inte hade gått med i det egna partiet före 1967.

Vad är mest besvärande i er historia?

– Det var att man länge blundade för förtrycket som fanns i en del länder, som skedde i namn av socialismen dessutom. Samtidigt som man slogs för demokratiska rättigheter i Sverige så blundade man för förtrycket i andra länder, och det håller inte.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Vi talar inte om ett firande"

Kommer du att fira 100-årsdagen då?

– Vi talar inte om ett firande, utan om ett jubileum som också är ett självkritiskt jubileum. För mig är det viktigt att om man är med i en rörelse som också har gjort dåliga saker, då ska man lära av dem. Man ska vara öppet självkritisk om dem. Jag tror att det gör en klokare.

Har ni gjort upp tillräckligt med historien?

– Jag tror aldrig att man blir färdig med historien. Man ska alltid lära av det som har skett förut. Men helt klart är att inget parti har varit så självkritiskt och öppet om det som Vänsterpartiet, och jag tycker det är bra.

Utmanar Stefan Löfven

I programmet som sänds i Expressen tv klockan 19.00 utmanar han också statsminister Stefan Löfven – och försvarar Vänsterpartiets politik för att motverka segregation och hederskultur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.