Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt om Löfvens besked: "Beklagar"

Jonas Sjöstedt. Foto: Alexander Donka

Statsminister Stefan Löfven deltar just nu i EU:s krismöte om flyktingkatastrofen på Medelhavet.

Inför mötet backade han från alternativet för flyktingar att söka asyl på ambassader.

– Jag beklagar det, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt inför SVT:s "Partiledaren".

Stefan Löfven är i Bryssel för att träffa andra stats- och regeringschefer och diskutera hur EU ska förebygga och hantera liknade händelser som båtkatastrofen som skördat omkring 900 människors liv.

Under EU-nämndens möte på onsdagen pressades Löfven av bland annat Vänsterpartiet som kräver att statsministern för fram konkreta förslag på lagliga vägar till Europa.

– Det viktigaste är att det finns öppna vägar för att söka asyl på laglig väg utan att riskera sitt liv. Det största hindret i dag är att det är omöjligt för människor att resa hit genom visumtvång och annat. Att ser över det vore den största humanitära åtgärden som skulle rädda flest liv, säger Jonas Sjöstedt, som i dag deltar i SVT:s "Partiledaren".

Vänsterpartiet vill göra det möjligt för flyktingar att söka asyl på ambassaden. Men nu backar Stefan Löfven från det.

– Det som nämns i diskussionen är möjligheten att söka asyl i andra länder. Jag tror inte på ansökningar på ambassader, sa Löfven när han träffade svensk press inför mötet.

Jonas Sjöstedt är kritisk:

– Jag beklagar det, men det viktigaste är att man inte förhindrar människor att resa in för det för människor i händerna på människosmugglar.