Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt ökar pressen – kraven på Löfven

Jonas Sjöstedt (V).Foto: OLLE SPORRONG
Stefan Löfven strax efter att han blivit omvald som statsminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet släppte till slut igenom Stefan Löfven – efter Socialdemokraternas överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna

Nu vill han att eftergifter till de borgerliga partierna skrotas. 

– Vi smider lite planer på det, säger han, om att förhindra skattesänkningar för höginkomsttagare, till SvD. 

Efter långt dragna regeringsförhandlingar nådde S och MP en överenskommelse med C och L som inkluderade 73 punkter – däribland ta bort värnskatten och en omfattande skattereform. 

Till slut släppte Jonas Sjöstedt igenom Stefan Löfven igenom som statsminister – men med hot om misstroendeförklaring. 

I en intervju med SvD sätter V-ledaren ökad press på Stefan Löfven för att skrota vissa punkter som gjorts upp med C och L – annars ska V-ledaren försöka få honom avsatt.

Jonas Sjöstedt säger att han inte kommer acceptera skattesänkningar för höginkomsttagare.

– Absolut inte. Vi kommer göra allt för att förhindra det. Vi hoppas och tror att vi kommer att fälla fler delar av det här 73-punktsprogrammet. Vi smider lite planer på det, säger han till SvD. 

Jonas Sjöstedts hot om misstroendeförklaring

För att begära en misstroendeförklaring är Vänsterpartiet beroende av ytterligare sju riksdagsledamöter från andra partier än V. Och för att missförtroendet ska gå igenom krävs 175 mandat.  

– Det intressanta är att frågan gick omedelbart till Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. Bägge bekräftade direkt att det är klart att vi fäller Stefan Löfven om vi kan. Annars vore de inte mycket till opposition heller. Målet med det här är att förslagen aldrig ska läggas, säger Sjöstedt. 

V-ledaren har inga problem att diskutera saken med M-ledaren Ulf Kristersson som då skulle bli en alternativ efterträdare till en eventuellt avsatt regering. 

– Om regeringen genomför marknadshyror eller statliga ingrepp i anställningstryggheten, då är vi beredda att avsätta dem. Då är vi beredda att fälla regeringen, säger Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.