Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt ökar kraftigt efter misstroendehotet

Viktor Barth-Kron kommenterar Expressen/Sifos förtroendemätning: ”Ett skridskolopp där alla i klungan ramlar i spurten”.
Jonas Sjöstedt ökar med fem procentenheter i Sifo/Expressens förtroendemätning.Foto: OLLE SPORRONG
Gapet mellan statsminister Stefan Löfven och SD-ledaren Jimmie Åkesson växer i förtroendeligan.Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor fortsätter placera sig i toppen.Foto: OLLE SPORRONG
Jonas Sjöstedt (V).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förtroendet för Jonas Sjöstedt ökar efter debatten om Arbetsförmedlingen och misstroendehotet mot regeringen.

Vänsterledaren hamnar strax bakom Ebba Busch Thor, som fortsätter att toppa förtroendeligan, visar en ny mätning från Expressen/Sifo.

– Man tycker att de är pålitliga och tydliga. De lever upp till vad man förväntar sig av dem, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Samtidigt växer gapet mellan statsminister Stefan Löfven och SD-ledaren Jimmie Åkesson till den senares fördel.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen, och Vänsterpartiets hot att avsätta den nya ministern Eva Nordmark (S), dominerade debatten i början av december. Uppmärksamheten kring Jonas Sjöstedts utspel får nu utdelning i form av väljarnas förtroende.

Det kraftigt stigande stödet för vänsterledaren sticker ut i Sifos förtroendemätning för Expressen. 32 procent av väljarna säger sig ha förtroende för Jonas Sjöstedt, vilket är en uppgång med 5 procentenheter sedan i december.

– Jonas Sjöstedt drar nytta av uppmärksamheten. Han kommer fram när det gäller Arbetsförmedlingen, där har han stuckit ut hakan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Förtroende handlar ofta om tydlighet – och det är lättare att vara tydlig när man inte behöver försvara en kompromiss, enligt Toivo Sjörén. Att Jonas Sjöstedt varit med och släppt fram regeringens kompromiss verkar inte straffas av väljarna.

– Det finns inte så många alternativ: Som missnöjd rödgrön väljare kan du bara välja mellan soffan och Sjöstedt. Bland de mer på högerkanten har många gått till SD.

Ebba Busch Thor fortsätter dominera

Jonas Sjöstedt placerar sig på andraplats efter Ebba Busch Thor, som under lång tid toppat förtroendeligan. KD-ledaren har också högst förtroende bland de egna väljarna, med hela 97 procent. Sjöstedt och Annie Lööf delar andraplatsen med 91 procent.

Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt är också de två partiledare som minst personer säger sig sakna förtroende för.

– De får betydligt högre siffror än sina egna partier. Förtroende leder inte automatiskt till högre opinionssiffror, men det gör att folk lyssnar när de pratar, säger Toivo Sjörén.

Vad beror förtroendet på?

– Det är alltifrån personliga egenskaper till att man tycker att de är pålitliga och tydliga. De lever upp till vad man förväntar sig av dem.

Fler väljare är emot Löfven än Åkesson

Samtidigt fortsätter motgångarna för Stefan Löfven. Efter Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är han den partiledare som flest personer säger sig sakna förtroende för. Stefan Löfven har också fler väljare emot sig än Jimmie Åkesson.

– Bland de två största partierna leder Jimmie Åkesson förtroendeligan. Det är en signifikant skillnad, säger Toivo Sjörén.

Dessutom får SD-ledaren ett betydligt bättre balansmått än Löfven, om man ställer andelen som har förtroende för partiledaren mot de som saknar förtroende.

– Det är tuffa siffror för Stefan Löfven, och en stor negativ balans. Nu är det ungefär lika många som är negativa till Löfven som till Jimmie Åkesson, men fler är positiva till Åkesson. Det gör att förtroendegapet är mindre för Åkesson.

Väljarnas avståndstagande mot Sverigedemokraterna minskade drastiskt under 2019.

– Det handlar delvis om att partiet breddat sig, bland annat genom att prata mer om lag och ordning. Inte minst moderater kan tänka sig att samarbeta i frågor där man tycker lika.

– Sedan finns inte alls samma polarisering när det gäller Socialdemokraternas politik som med Sverigedemokraternas. Det får man komma ihåg. Självklart är det en besvärlig position för S, men att en statsminister får ta rätt mycket stryk i en mellanvalsperiod är inte så förvånande, säger Toivo Sjörén.

Bottenbetyg för MP-språkrören

Endast L-ledaren Nyamko Sabuni och MP-språkrören hamnar under Stefan Löfven i förtroendemätningen. Isabella Lövin och Per Bolund har dessutom lågt förtroende bland de egna väljarna. Bara 47 procent av miljöpartisterna har förtroende för Bolund, respektive 64 procent för Lövin.

– Det är lite konstigt att språkrören har så lågt förtroende när klimat och miljö är viktiga frågor, både för väljarna och i debatten. De har inte lyckats skaffa sig en position som ger förtroende, trots goda förutsättningar.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kämpar bakom Jimmie Åkesson i förtroendeligan.

– Moderaterna trodde att de skulle gynnas av att debatten domineras av lag och ordning, men lyckades inte. Ulf Kristersson är i ett svårt läge, kanske inte förtroendemässigt, men eftersom partiet inte längre är näst störst. Vill man vara statsministerkandidat ska man helst vara nummer två, säger Toivo Sjörén.

PARTILEDARNAS FÖRTROENDE I SIFOS MÄTNING:

Ebba Busch Thor, 36 procent, 0.

Jonas Sjöstedt, 32 procent, +5.

Jimmie Åkesson, 31 procent, -1.

Ulf Kristersson, 30 procent, +1.

Annie Lööf, 28 procent, +2.

Stefan Löfven, 26 procent, 0.

Nyamko Sabuni, 12 procent, +1.

Isabella Lövin, 11 procent, +1.

Per Bolund, 8 procent, +1.

Så många saknar förtroende

Isabella Lövin, 59 procent, +3.

Stefan Löfven, 52 procent, +1.

Jimmie Åkesson, 51 procent, 0.

Annie Lööf, 50 procent, +4.

Nyamko Sabuni, 45 procent, -1.

Ulf Kristersson, 43 procent, +2.

Per Bolund, 43 procent, -1.

Ebba Busch Thor, 42 procent, 0.

Jonas Sjöstedt, 41 procent, -4.

Balansvärde

Andelen som har förtroende minus de som saknar förtroende.

Isabella Lövin, -48.

Per Bolund, -35.

Nyamko Sabuni, -33.

Stefan Löfven, -26.

Annie Lööf, -22.

Jimmie Åkesson, -20.

Ulf Kristersson, -17.

Jonas Sjöstedt, -9.

Ebba Busch Thor, -6.

SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare? 

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 3-6 januari 2020.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1252.

Beställare: Expressen.

Så blir politikåret 2020

Anna Dahlberg och Tomas Nordenskiöld om ett ödesår för Januari-gänget.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

LÄS MER: Hon är liberalen som tjänar mest hos Löfven (PREMIUM)

”Konsekvens och tydlighet är viktigt”

Toivo Sjörén på Kantar Sifo kommenterar partiledarnas förtroendesiffror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.