Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt ökar – efter offensiven mot Löfven

Stödet för Vänsterpartiet ökar, visar en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna fortsätter tappa.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).
Foto: SVEN LINDWALL

Jonas Sjöstedts offensiv ser ut att varit en framgång för partiet. Vänsterpartiet gör sin högsta notering någonsin i Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

– Vänsterpartiet har visat att vi både klarar av att samarbeta med regeringar och att vi kan vara ett oppositionsparti som kan få till verkliga effekter, säger Aron Etzler, partisekreterare för V. 

Samtidigt fortsätter S att tappa och noterar nu sin lägsta siffra någonsin i mätningen.

I december 2018 låg Socialdemokraterna på 30 procent i Svensk väljaropinion, som Sveriges Radio Ekot presenterar varje månad. Mätningen är en sammanvägning av partisympatimätningar från Novus, Kantar Sifo och Ipsos, som Kantar Sifo gör för Ekot. 

I den framgår det att Socialdemokraterna fortsätter att tappa. Partiet har, enligt mätningarna, nu rekordlåga siffror: 23,7 procent. Det är lägre än bottennoteringen i januari 2012 (24,5).

– Vi har legat dåligt till förr i opinionen, det är inget snack om att det är tufft läge, men jag är övertygad om att vi kan vända det här, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till Sveriges Radio. 

”Tufft läge”

Partisekreteraren hävdar att den ökade gängkriminaliteten och Januariavtalet har påverkat opinionen. Hon tror att många väljare är missnöjda med vissa reformer i avtalet, som slopandet av värnskatten. 

– Det har ju varit en hel höst där det har varit ett tufft läge för Socialdemokraterna i opinionen och där vi sedan mätningen i december fram till januari haft en situation där nog riksdagen ibland kan uppfattas som en lekstuga. Det är fortfarande oroligt med sprängningar och utifrån det påverkas ju hela politikens förtroende, men jag tror också att det slår extra hårt mot Socialdemokraterna som regeringsparti, säger Lena Rådstöm Baastad.

Vänsterpartiet står för toppnotering

Samtidigt som Socialdemokraterna tappar står Vänsterpartiet för en ny toppnotering i mätnigarna. Efter Jonas Sjöstedts offensiv mot regeringen har partiet, enligt Ekots sammanvägning av partisympatimätningar, 10,4 procent.

I samma mätning för december låg partiet på 9,8 procent. 

I Expressens/Sifos förtroendeundersökning från januari i år, gick också siffrorna för Sjöstedt upp rejält. 32 procent av väljarna sade sig ha förtroende för honom, vilket var en uppgång med 5 procentenheter sedan i december.

Mätningen kom kort efter Sjöstedts uttalande om att stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen och hans hot om att avsätta ministern Eva Nordmark (S).

– Jonas Sjöstedt drar nytta av uppmärksamheten. Han kommer fram när det gäller Arbetsförmedlingen, där har han stuckit ut hakan, sa Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo i samband med att resultatet presenterades.

Och Sjöstedt har fortsatt sin offensiv mot regeringen. 

I mitten på januari gick V-ledaren ut och krävde tio miljarder extra till landets kommuner, efter att ha varit missnöjd med regeringens budget som innehöll fem miljarder.

V-ledaren hotade med att börja samtal med KD och M i frågan och några dagar senare kom beskedet att de tre partierna var överens om att skjuta till 2,5 miljarder extra till kommunerna, utöver regeringens fem.

Förslaget backades av SD och partierna fick majoritet i frågan.  

Aron Etzle, partisekreterare för Vänsterpartiet, är inte förvånad över att Vänsterpartiet ökar i Ekots senaste mätning: 

– Jag tror att det påverkar en hel del att man ser att vi gör vad vi kan. Vänsterpartiet har visat att vi både klarar av att samarbeta med regeringar och att vi kan vara ett oppositionsparti som kan få till verkliga effekter.

SD backar 

Vad det gäller de andra partierna i mätningen, så tappar Sverigedemokraterna och får 23,3 procent, vilket är något lägre jämfört med decembermätningen då partiet fick 24,2 procent.

Moderaterna får 17,8 procent, KD 6,4 procent och C 8,7 procent, vilket för alla tre partierna innebär en liten uppgång.

Miljöpartiet tappar något, och får nu 4,5 procent. Liberalerna tillhör också dem som tappar, partiet får nu 3,7 procent.

Jonas Sjöstedt har tidigare meddelat att han avgår som partiledare i vår. Han kommer inte ställa upp för omval. Vem som ersätter honom är inte klart. 

Madestam: ”Tappet beror på Socialdemokraterna själva”

Statsvetarens analys av Socialdemokraternas bottensiffror.

Mätningen i siffror

Socialdemokraterna: 

December 2019: 24,4

Januari 2020: 23,7 


Vänsterpartiet: 

December 2019: 9,8

Januari 2020: 10,4


Miljöpartiet:

December 2019: 4,8

Januari 2020: 4,5


Moderaterna:

December 2019: 17,2

Januari 2020: 17,8


Liberalerna:

December 2019: 4,1

Januari 2020: 3,7


Kristdemokraterna:

December 2019: 6,1

Januari 2020: 6,4


Centerpartiet:

December 2019: 8,1

Januari 2020: 8,7


Sverigedemokraterna:

December 2019: 24,2

Januari 2020: 23,3


Övrigt: 

December 2019: 1,3

Januari 2020: 1,6

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.