Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund debatterade ingångslöner för nyanlända i SVT:s Aktuellt. Foto: Skärmdump SVTVänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund debatterade ingångslöner för nyanlända i SVT:s Aktuellt. Foto: Skärmdump SVT
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund debatterade ingångslöner för nyanlända i SVT:s Aktuellt. Foto: Skärmdump SVT
"Det är bättre att de nyanlända lågutbildade personer får ett jobb, även om jobbet är enkelt och lönen är låg. Fastnar man i bidragsberoende kan det dröja väldigt många år innan man får ett jobb" sa Jan Björklund. Foto: Skärmdump SVT"Det är bättre att de nyanlända lågutbildade personer får ett jobb, även om jobbet är enkelt och lönen är låg. Fastnar man i bidragsberoende kan det dröja väldigt många år innan man får ett jobb" sa Jan Björklund. Foto: Skärmdump SVT
"Det är bättre att de nyanlända lågutbildade personer får ett jobb, även om jobbet är enkelt och lönen är låg. Fastnar man i bidragsberoende kan det dröja väldigt många år innan man får ett jobb" sa Jan Björklund. Foto: Skärmdump SVT
Björklund fick mothugg från Jonas Sjöstedt (V) som ständigt återkom till att utbildning i stället är lösningen på problemet. Foto: Skärmdump SVTBjörklund fick mothugg från Jonas Sjöstedt (V) som ständigt återkom till att utbildning i stället är lösningen på problemet. Foto: Skärmdump SVT

Björklund fick mothugg från Jonas Sjöstedt (V) som ständigt återkom till att utbildning i stället är lösningen på problemet.

 Foto: Skärmdump SVT

Sjöstedt och Björklund rök ihop i debatt

Publicerad

Debatten om lägre ingångslöner fortsätter att väcka starka känslor.

I SVT:s Aktuellt brakade Jonas Sjöstedt, V, och Jan Björklund, L, samman i en het debatt.

– Skulle du, Jan Björklund, kunna klara dig på 14 000 kronor före skatt som du vill att andra ska ha? frågade Sjöstedt.

– Det är inte vad det handlar om, svarade Björklund.

Först bråkade Centerpartiet och LO, rejält, om C-förslaget om lägre löner för nyanlända.

Nu är det Vänsterpartiets och Liberalernas tur efter att Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, (finansierat av Svenskt Näringsliv) presenterat en rapport som föreslår lägre ingångslöner.

I SVT:s Aktuellt möttes partiernas två partiledare - och skillnaden mellan dem var tydlig.

– Det är bättre att de nyanlända lågutbildade personer får ett jobb, även om jobbet är enkelt och lönen är låg. Fastnar man i bidragsberoende kan det dröja väldigt många år innan man får ett jobb, sa Jan Björklund.

Han fick mothugg från Jonas Sjöstedt som ständigt återkom till att utbildning i stället är lösningen på problemet.

– Det viktiga är att man får en utbildning så man får ett jobb som faktiskt finns i Sverige. Vi har en tidigare utbildningsminister här som är helt ointresserad av utbildning, sa han med en tydlig passning till Björklund.

"Strategi för att pressa löner"

Förra veckan presenterade Liberalerna ett förslag med en ny anställningsform: startjobb för unga och nyanlända invandrare. De jobben ska ha en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor samt vara befriade från arbetsgivaravgifter.

– Man kan inte sänka lönen för en stor grupp i samhället utan att påverka lönerna för väldigt många fler. Det här är en strategi för att pressa ner redan låga löner för de som tjänar minst i det svenska samhället, sa Jonas Sjöstedt i Aktuellt, och fortsatte:

– Skulle du, Jan Björklund, kunna klara dig på 14 000 kronor före skatt som du vill att andra ska ha?

Jan Björklund:

– Det är inte vad det handlar om. Du får det att låta som om valet står mellan en låg lön eller en hög lön. Valet är mellan att ha ett jobb överhuvudtaget eller hamna i arbetslöshet, svarade Björklund.

Han konstaterade också att cirka två miljoner människor i Sverige i dag lever på en månadsinkomst under 14 000 kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag