Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talmannen skjuter upp omröstningen

Jonas Sjöstedt
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det finns hinder på vägen”, säger Jonas Sjöstedt vid sin pressträff på måndagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven öppnar för att komma överens med Vänsterpartiet i vissa frågor.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Om man väljer att låta Stefan Löfven bilda regering så avslutar man samarbetet med alliansen på nationell nivå”, säger Ulf Kristersson vid sin pressträff.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
V:s Jonas Sjöstedt anländer till riksdagen för ett möte med riksdagsgruppen på måndagsmorgonen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl Bildt
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 10

Talmannen meddelade på en presskonferens under dagen att han var "mycket kritisk" och kände sig tvungen att skjuta upp statsministeromröstningen.

Nu har Stefan Löfven 48 timmar på sig att vinna Vänsterpartiets stöd, innan onsdagens talmansrunda och därefter en tänkbar tredje statsministeromröstning på fredag.

Mitt i allt detta riktar nu tidigare M-ledaren Carl Bildt en känga:

"Jag tycker att det hela börja likna en serie i Netflix", skriver han på Twitter. 

I dag skulle talman Andreas Norlén ha klivit upp i talarstolen efter samtal med partiledarna och presenterat den statsministerkandidat som skulle ställas upp inför omröstning i riksdagen på onsdag. Så blir det inte. 

Detta efter att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gjort klart att man inte kan släppa fram Löfven utifrån de förutsättningarna som finns i dag. Uppgifter om detta framkom redan under söndagen, och bekräftades av Jonas Sjöstedt under hans pressträff i dag. 

– Jag har meddelat Andreas Norlén att det inte är rimligt att ha en statsministeromröstning på onsdag. Vill han ha det får han ta Ulf Kristersson. Jag har också meddelat att vi vill ha Stefan Löfven som statsminister. Men så som situationen är nu, när det gäller garantier för våra reformer, så är vi inte där, säger Sjöstedt och säger att man inte kan tolerera en mittenregering med det underlag som finns i dag.

– Vi tänker inte ta något ansvar för den och vi kommer att bekämpa den med all kraft vi har.

När Expressen senare talar med Andreas Norlén säger han att Sjöstedt ringde talmannen redan under söndagskvällen och gav sitt besked. Sjöstedt uppger själv att han även talat med Löfven både under söndagen och måndagen, men att han inte fick veta innehållet i överenskommelsen förrän i fredags förra veckan när medierna fick ta del av den. 

Talmannen skjuter upp omröstningen

Efter att ha hållit samtal med alla partiledare beslöt sig talman Andreas Norlén för att skjuta upp onsdagens omröstning i riksdagen. Den nya planen är att en talmansrunda ska hållas på onsdag att talmannen efter detta klockan 14 presenterar sin kandidat till omröstningen, som sedan röstas om i riksdagen på fredag. 


Talman Norlén gjorde tydligt under pressträffen att flera partiledare bett om att få mer tid, bland annat Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.

– Jag vill helst avstå att nominera en kandidat som är osäker, sade han samtidigt som han betonade att han var kritisk över att man inte hållit tiden. 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte använt den här tiden till att säkra det stöd som faktiskt behövs, sa Norlén. 

Skrivelse i dokumentet upprör V

Framför allt är den en skrivelse i överenskommelsen som rört upp känslor inom Vänsterpartiet. Där står att det med överenskommelsen står klart att Vänsterpartiet "inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden", något Jonas Sjöstedt inte accepterar.

– Vi är en absolut nödvändig del för att Löfven ska bli statsminister. Vi kräver respekt för det. Att tro att man kan säga att vi ska ha noll inflytande, det accepterar inte vi.

Sjöstedt preciserade dock under presskonferensen att han inte kräver att den skriftliga skrivelsens görs om, utan att man vill ha löfte från Löfven om att man inte ska lämnas ute i kylan.

Men Stefan Löfven har inte gjort samma tolkning av skrivelsen som Sjöstedt. Under sin pressträff klargjorde han att han inte anser att skrivelsen gäller samarbeten kring all politik, utan att det finns rum för förhandlingar i frågor som inte finns med i överenskommelsen.

– I frågor som inte täcks av budgeten och den politiska överenskommelsen, så kan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samarbeta även framöver, säger Löfven. 

Sjöstedts krav: Ta tillbaka våra reformer

Under sin pressträff sa Sjöstedt att han är besviken på hur långt högerut Löfven har gått i överenskommelsen med C, L och MP. Tre områden är särskilt avgörande för att han ska kunna släppa fram Löfven, uppgav han:

– Den allmänna högervridningen i överenskommelsen, våra reformer och vi godtar inte att inte kunna samarbeta med S som tidigare i riksdagen.

Flera reformer som V varit med att förhandla fram under den tidigare mandatperioden petades ur M/KD-budgeten som klubbades igenom i december, och enligt uppgifter till DN handlar det om dessa som Vänsterpartiet vill ha garantier för att de kommer tillbaka. Bland annat handlar det om gratis SL-kort för unga på sommaren, avdragsrätt för fackföreningsavgiften och gratis sommarlovsaktiviteter för barn.

Sjöstedt har dock, enligt DN:s uppgifter, inte lämnat över någon specifik kravlista till Löfven.


Annie Lööf: "Jag är faktiskt förvånad"

Vänsterpartiets markering väckte reaktioner bland de andra partiledarna. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin meddelade att man önskade en förskjutning av omröstningen, och Centerpartiets Annie Lööf reagerade starkt på Sjöstedts ord om skrivelsen.

– Jag är faktiskt förvånad över att det ses som en provokation, säger Lööf. 

Om Vänsterpartiet säger nej sa Lööf så här: 

– V gick till val på att stänga SD ute. Det är Jonas Sjöstedt som måste välja vilken statsminister vi ska rösta om.

När L-ledaren Jan Björklund uttalade sig konstaterade han att ""nu är det dags för alla partier att ta ansvar", men klargjorde samtidigt: 

– Överenskommelsen ligger fast. 

Efter dagens händelseutveckling upprepade SD-ledaren Jimmie Åkesson sin ståndpunkt om att alliansen nu är död och att SD, M och KD nu bildar ett konservativt block, en verklighetsbeskrivning han inte delar med Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Oavsett vad Ulf Kristersson tycker så finns det en värdegemenskap, säger Jimmie Åkesson.

På Twitter skriver tidigare statsministern Carl Bildt (M) om det senaste beskedet i regeringsbildningen. Bildt skriver att den börjar likna en tv-serie.

https://twitter.com/CBildt/status/1084857795751616513?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1084857795751616513&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F98d6e4fa-48c9-4d11-bb16-0a1944deab33

Vänsterpartister välkomnar beskedet

På måndagseftermiddagen skriver Jonas Sjöstedt i en kommentar till TT att han välkomnar beskedet om att omröstningen skjuts upp.

"Det är bra att talmannen skjutit upp omröstningen. Vår ambition är att det här ska gå att lösa och det är bra att han betonar Stefan Löfvens ansvar att hitta en lösning. I nuläget har vi inget mer att tillägga."

Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson tror att partiet kommer att kunna driva igenom ändringar i överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

– Jag tror att det finns stora möjligheter att förhandla fram en bättre politik de närmaste dagarna, säger hon.

Hennes partikollega Linda Westerlund Snecker fyller i:

– Vi fick igenom 90 jämlikhetsreformer förra mandatperioden. Dem behöver vi ha kvar.

Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén på måndagen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven på väg till sitt möte med talmannen strax innan klockan 10.
Foto: Expressen TV
”I frågor som inte täcks av budgeten och den politiska överenskommelsen, så kan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samarbeta även framöver”, säger Stefan Löfven på sin pressträff.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den tredje statsministeromröstningen

För snart fyra månader sedan röstades Löfven bort som statsminister av den nyvalda riksdagen, när allianspartierna och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak mot S-ledaren. Sedan dess har han lett en expeditionsministär som har styrt Sverige i väntan på att landet får en regering.

Den 14 december förlorade han på nytt en statsministeromröstning, även denna gång på grund av de borgerliga partiernas och SD:s nej-röster.

På fredag 18 januari hålls den tredje statsministeromröstningen i riksdagen.

Efter att Stefan Löfvens pressträff precis avslutats frågade Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg vad som skulle kunna bli förkortningen för den nya överenskommelsen.

– Jag har hört vissa säga MÖK, men det låter ju inte så bra, sa Ramberg, syftande på en förkortning för Mittenöverenskommelsen.

Stefan Löfven skrattade och svarade:

– Just den är nog inte så bra. Om man vill ha en dålig förkortning så kan man välja en dålig, om man vill ha en bra så kan man välja en bra.


Viktiga datum i regeringsbildningen

16 januari: En ny talmansrunda hålls med alla partiledare. Därefter, klockan 14:00, presenterar talmannen sin kandidat till statsministeromröstningen i riksdagen. 

18 januari: Statsministeromröstning hålls i riksdagen. 


Om ingen statsminister blir vald i tredje omröstningen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning att hållas den 23 januari. Förslaget till statsminister kommer då att läggas fram den 21 januari. Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extraval utlysas. Valmyndigheten rekommenderar att ett eventuellt extraval hålls söndagen den 7 april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.