Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt: ”Januariavtalet är hopplöst föråldrat”

Partiledarna drabbar samman – flera attacker mot regeringen.
Jonas Sjöstedt (V).Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronakrisen visar att januariavtalet är förlegat, anser Jonas Sjöstedt.

Under SVT:s partiledardebatt gick V-ledaren till attack mot de föreslagna förändringarna i lagen om anställningsskydd. 

– Hade vi haft punkten om las på plats hade det varit ett betydligt bättre läge där vi har en hög arbetslöshet, svarar Anders W Jonsson (C).

Under söndagens partiledardebatt i SVT debatterades den krisande ekonomin till följd av coronaviruset. Arbetslöshet och otrygga anställningar inom äldrevården ledde till en debatt om januariavtalets reformagenda på arbetsmarknadsområdet, och förslag på omstridda förändringar i arbetsrätten.

– Krisen har ändrat förutsättningarna för politiken under lång tid framöver. Januariavtalet är hopplöst föråldrat, säger Jonas Sjöstedt (V).

– Ni vill införa marknadshyror när vi ser hur mycket trångboddhet har bidragit till smittspridningen, det är helt av banan. Ni vill slå sönder människors anställningstrygghet, när vi ser hur mycket det betyder att kunna säga ifrån till arbetsgivare som inte vill ge en skyddsutrustning.

– Man måste kunna ompröva dålig politik om man är i en kris där förutsättningarna har ändrats.

Löfven: ”Ska ha kvar balansen”

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson invände:

– Januariavtalet och de 73 punkterna handlar om att förbättra villkoren för svenskt företagande. Hade vi haft punkten om las på plats hade det varit ett betydligt bättre läge där vi har en hög arbetslöshet.

Jonas Sjöstedt svarade i sin tur att las-utredningen innehåller en slutsats om att förändringarna i arbetsrätten inte kommer att ha några ”tydliga effekter” vad gäller sysselsättning och arbetslöshet. 

Även statsminister Stefan Löfven (S) anser att las-utredningen är obalanserad.

– Vi är överens om att undvika godtyckliga uppsägningar och vi ska ha balansen kvar mellan arbetsmarknadens parter. Utredningens förslag är inte samma sak som regeringens förslag. Jag tror inte en lösning där det blir lättare att säga upp folk skulle få fler i arbete.

Ebba Busch: ”En affärsuppgörelse”

Ebba Busch (KD) reagerade på att partierna inom regeringssamarbetet ser så olika på frågan om arbetsrätten, och att det dessutom är fel fokus. KD-ledaren efterlyste i stället kraftiga stimulanspaket, i likhet med det Tyskland har presenterat.

– Vi är mitt inne i en global pandemi, och så här hanterar januaripartierna det. Var är proportionerna? Det här är resultatet när man behandlar ett regeringsunderlag som en affärsuppgörelse, där man kan byta olika ståndpunkter mot varandra. Vi reformerar gärna las, men det är inte fler undantag i turordningsreglerna som får fler i arbete. Det är inte där vårt fokus ska ligga, sa hon.

Viktor Barth-Kron om vinnarna och förlorarna söndagens partiledardebatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.