Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt: Jag vill bli infrastrukturminister

V-ledaren Jonas Sjöstedt har redan bestämt vilken statsrådspost han vill ha: infrastrukturminister: "Jag skulle älska att få ordning på den svenska järnvägen."Foto: Jens L'Estrade

MALMÖ. Nu höjer Jonas Sjöstedt tonen mot Stefan Löfven.

För att en framtida rödgrön regering ska bli verklighet kräver han att S och MP river upp friskolekommittén.

Samtidigt har V-ledaren redan pekat ut en statsrådspost han själv skulle vilja ha: infrastrukturminister.

- Jag skulle älska att få ordning på den svenska järnvägen, säger Jonas Sjöstedt.

Friskolekommittén innehåller ingen vinstbegränsning

När friskolekommittén stod klar hade MP och S bland annat lyckats driva igenom S krav på kommunalt veto samt S och MP:s krav på att offentlighetsprincipen även ska gälla friskolorna.

Andra saker som uppgörelsen slår fast är att det ska införas ägarprövning samt "vandelsprövning" även för huvudmän.

Det finns ingen direkt skrivning om vinstbegränsning, men ägandet i skolorna ska enligt överenskommelsen vara långsiktigt.

S har lagt till ett yttrande om att kommunerna ska få ett avgörande inflytande vid etableringar av nya skolor. Tillsammans med MP har de även krävt att utbildning skrivs in som syfte i alla friskoleföretags bolagsordning. Det för att försäkra sig om att vinster inte försvinner till skatteparadis.

(Källor: Socialdemokraterna, Dagens Arena och Friskolekommittén)

Jonas Sjöstedts strategi inför valet är att han i första hand ska sträva efter att ingå i en regering med Stefan Löfven och MP. I andra hand ska partiet påverka från sidlinjen som ett oppositionsparti.

- Det innebär att vi kommer förhandla från fråga till fråga, kan vi få igenom vänsterpolitik så gör vi det, säger han efter sitt tal på Vänsterdagarna i Malmö.

Politiken skiljer sig åt

S, V och MP:s politik skiljer sig dock åt i en del frågor, inte minst i Vänsterpartiets paradgren: frågan om vinster i skolan och välfärden. I våras kom MP och S överens med de borgerliga partierna i Friskolekommittén, som inte gick lika långt i vinstfrågan som de eller V önskat. Sjöstedts budskap till oppositionskollegerna är därför klart: ska trion regera ihop måste friskolekommittén rivas upp.

Besviken på S och MP

- Självklart. Friskolekommittén åtgärdar inte huvudproblemet och intresset för skolan. Och jag är väldigt förvånad och besviken över att S och MP skrev på ett så svagt betänkande som man gjorde. Som jag ser det så går det tvärs emot det MP:s ombud sade på kongressen, säger han.

Expressen har sökt språkröret Gustav Fridolin. I stället är det den skolpolitiske talespersonen Jabar Amin som bemöter Sjöstedts krav. Och han skräder inte orden.

- Han visar att han inte har förstått vad friskolekommittén har gjort. Den viktigaste frågan i den, vinster i skolan, har vi reserverat oss mot. Det finns ett särskilt yttrande där, från oss och S, där vi klart och tydligt säger att de som har ett vinstsyfte inte ska kunna öppna skolor.

- Han kan heller inte ställa ett ultimatum när ingen har bett V om att ingå i en regering. Det är genant, säger Jabar Amin.

S skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan ger inte heller han mycket för Sjöstedts ultimatum.

- Vi är ett samarbetsparti och när vi ingår överenskommelser, som friskolekommittén där vi fått igenom många saker, så står vi bakom dem. Sedan är det ingen hemlighet att vi vill gå ännu längre.

Vill bli infrastrukturminister

Men Sjöstedt lär inte ge sig. Enligt källor inom V är det i just vinstfrågan som partiledningen kommer att föra hårdast förhandlingar med Löfven. För egen del har Jonas Sjöstedt redan kikat ut ett jobb som han själv skulle vilja ha i en rödgrön regering: Infrastrukturminister.

- Jag skulle älska att få ordning på den svenska järnvägen. Det vore roligt, att få bort de där privatiseringarna och se till att tågen går i tid och får ordentligt med pengar till underhåll.

Är det drömposten?

- På ett sätt är det det. Det måste jag medge, säger Jonas Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.