Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt interna vilja: Stryk EU-utträde från programmet

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill stryka EU-utträdet som en punkt i partiets program.

Det uppger han i en intervju med Studio ett på torsdagseftermiddagen.

– I dagsläget ska vi inte driva utträdesfrågan och då är det rimligt att inte ha kvar det i programmet heller, säger han till Sveriges Radio.

Ett utträdande ur EU har länge haft sin plats i Vänsterpartiets partiprogram. Men inför nästa års EU-parlamentsval i maj öppnar V-ledaren upp för intern debatt om frågan.

– Jag tycker att vi ska lägga fokus på jämlikhet, fackliga rättigheter, på klimatet, på att bekämpa den här växande rasismen och ta utträdet åt sidan, säger Jonas Sjöstedt till Studio Ett.

Går Sjöstedts vilja igenom skulle partiet följa i Miljöpartiets fotspår, som strök punkten ur sitt program för tio år sedan. Samtidigt menar V-ledaren att frågan har legat latent inom partiet under lång tid.

– Vi har inte drivit den här utträdesfrågan och då tycker jag att det är rimligt att vi inte tänker göra det under de kommande åren heller, säger Jonas Sjöstedt.

Ska slå emot från insidan

På frågan om hur han ska möta de väljare som är EU-kritiska svarar Sjöstedt att han har en taktik. V-ledaren uppger sig vilja utmana marknadsliberala krafter från insidan.

– Vi kommer att ha samma EU-kritik, mot byråkraternas makt, mot företagens lobbyister mot alla förmånerna, mot att inte få gå före på miljöområdet. Det är inte som ändras utan det är strategin hur vi jobbar för att genomföra det, säger han till Studio Ett.

Men fortfarande finns det tid för intern diskussion. Partiet väntas besluta om valplattform inför EU-parlamentsvalet först i februari nästa år.