Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt hyllade Dinamarca: ”Bästa betyg man kan få”

Jonas Sjöstedt blev omvald som partiledare.
Foto: LINN MALMEN/TT
Rossana Dinamarca.
Foto: SVEN LINDWALL

För en vecka sedan berättade Rossana Dinamarca att hon lämnar politiken och i samband med detta riktade hon stark kritik mot partiledningen. 

Under V-kongressens sista dag tackades hon av från partistyrelsen av Jonas Sjöstedt. 

– Kamrater, jag vill säga ett stort tack till er alla för att jag har haft ert förtroende, sa Dinamarca. 

Under lördagseftermiddagen tackades Rossana Dinamarca av från Vänsterpartiets partistyrelse. Hon har varit ett tungt namn inom partiet som förutom partistyrelsemedlem även hade posten som feministisk talesperson. 

Men för en vecka sedan meddelade hon att hon lämnar politiken. Dinamarca riktade i samband med det kritik mot partiet som hon menar har motarbetat henne.  

Dinamarca tackades av

– Jag tycker att det är viktigt att det syns att vi är det partiet som vi säger oss företräda. Därför är det viktigt att vi har en bredd av personer. Det är för att vi ska vara relevanta för fler, sa Rossana Dinamarca till Expressen tidigare under helgen. 

Efter att Dinamarca levererat sin kritik under veckan var Jonas Sjöstedt självkritisk och menade att han kunde ha gjort mer för att behålla henne. När Sjöstedt under söndagen höll sitt tacktal hyllade han hennes insatser för partiet: 

– Det är nog få vänsterpartister som kan göra rasister så uppretade som du och jag trycker att detta är det bästa betyg man kan få, sa han. 

Vill ha statistik över etnicitet

Rossana Dinamarca själv var märkbart rörd. 

– Jag kommer inte lämna truppen, jag bara tar ett kliv tillbaka, sa hon och fick applåder. 

När de sista besluten för dagen skulle fattas körde kongressen över partistyrelsen och fattade beslut om att man vill att SCB börjar föra statistik över etnisk tillhörighet, nationellt ursprung och religion eller annan trosuppfattning. 

De som lagt fram motionen kallar detta för jämlikhetsdata och menar att man vill göra detta för att kunna synliggöra olika gruppers utsatthet. 

Kritiserade Löfven igen 

Senare under eftermiddagen höll Jonas Sjöstedt sitt avslutningstal, han knöt an till jämlikheten och tryckte på de reformer som partiet har fått igenom i sitt budgetsamarbete med regeringen. 

– Vi har visat att vi har reformerna som gör Sverige jämlikt och vill du ha jämlikhet så är det en röst på Vänsterpartiet som gäller, sa han i talet. 

I talet kritiserade han återigen Stefan Löfven för att han vill regera med C och L och att MP pratat om att regera med Moderaterna.

– Det där är att på förhand ge upp jämlikheten och en rödgrön politik som gör skillnad. Då handlar politiken om makt och spel, inte om att förändra Sverige, sa han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.