Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt försöker få svenskar fria

Foto: Gunnar Ask

STOCKHOLM. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är missnöjd med regeringens hantering av försöken att få hem de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien.

Därför försöker han nu agera på egen hand.

– Jag vill försöka använda de kontakter vi har för att påverka, säger han till Dagens Nyheter utan att gå in på några detaljer.

Sjöstedt anser att kontakterna med afrikanska ledare som Sverige har sedan länge har misskötts, skriver Dagens Nyheter.

En del av dessa ledare är beredda att hjälpa till om vi bara ber dem, enligt Sjöstedt.

Han får kritik av socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin som anser att det är helt fel att en partiledare agerar utan att diskutera med regeringen.

– Det vore oansvarigt. Det här handlar inte om partipolitik utan om ett fall där man måste agera över partigränserna. Vi skulle aldrig göra någonting vid sidan av regeringen, säger Ahlin.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering om de två fängslade svenskarna, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande på morgonen.

"Däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till. Jag har även informerat de anhöriga om detta", skriver Sjöstedt i pressmeddelandet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!