Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt efter ordbråket med Löfven: ”Ta ansvar”

Vänsterledaren och Löfven oense om EU-pengar till Turkiet.
Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt efter debatten i ”Agenda” i söndags.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt vill inte att mer EU-pengar går till Turkiet.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven anser att det vore ett svek mot flyktingarna i Turkiet att dra in EU:s stöd.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stefan Löfven, S, hävdade i SVT att den turkiska statskassan inte får några EU-pengar.

Men han hade fel.

Jonas Sjöstedt hamnade i ordbråk med statsministern – och säger nu i ”Direkt med Niklas Svensson”:

– I stället för att förneka hur det är borde Löfven kliva fram, ta sitt ansvar som statsminister och stoppa vapenexporten omedelbart.

I söndags möttes åtta partiledare för en debatt i SVT:s ”Agenda”. Där blev statsminister Stefan Löfven, S, och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt oense om Turkiet.

Sjöstedt ville få Löfven att lova att inga mer EU-pengar avsedda för flyktingar ska gå till Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan. Statsministern hävdade å sin sida att inga EU-pengar går dit – utan att pengarna går till organisationer som hjälper flyktingar på plats.

– Du har fel, lär dig att du har fel. Det betalas inga pengar till Erdoğan. Det går inte in en krona i statskassan, sa Löfven till Sjöstedt i ”Agenda”.

Ordbråk om Turkiet 

Men statsministern hade fel, något Aftonbladet först skrev om. I själva verket har motsvarande 16,6 miljarder kronor av EU-pengar avsedda för flyktingar gått direkt till Turkiets regering.

Det rör sig om pengar till bland annat utbildningsdepartementet och till hälsodepartementet, inom ramen för projekt som rör flyktingars utbildning och hälsa.

Nu säger Jonas Sjöstedt i Expressen TV:s ”Direkt med Niklas Svensson”:

– Det Stefan Löfven säger stämmer inte. Vi har ju en otroligt allvarlig situation där Turkiet nu fördriver hundratusentals människor och försöker krossa de kurder som räddade hela världen från Islamiska staten och så länge vi, EU, ger pengar till turkiska regeringen, så länge vi exporterar vapen – och Sverige har inte stoppat vapenexporten än – är vi något slags grönt ljus för Turkiet.

Jonas Sjöstedt: ”Utpressningssituation mot EU”

V-ledaren fortsätter:

– EU och Sverige betalar ut mycket stora summor till Turkiet. Dels genom föranslutningsstöd, stöd för att Turkiet är ett kandidatland till EU, som har gått till militärfordon och till befästningar vid den turkiska gränsen där flyktingar skjutits till döds.

– Sen betalar man ut pengar med det här flyktingavtalet och det ger Turkiet ett slags utpressningssituation där man kan hota EU med flyktingar.

Det Jonas Sjöstedt syftar på är en flyktingöverenskommelse mellan Turkiet och EU från 2016. Det går kortfattat ut på att Turkiet stoppar flyktingar från att ta sig vidare till Grekland i utbyte mot ett ekonomiskt stödprogram.

Programmet har en budget på sex miljarder euro, varav 5,6 miljarder har spenderats. Det mesta har gått till olika hjälporganisationer som hjälper flyktingarna på plats i Turkiet – men en del av dem, 1 535 miljoner euro vilket motsvarar 16,6 miljarder kronor, har gått till den turkiska statskassan.

– Jag har rätt i mina påståenden och i stället för att förneka hur det är borde Löfven kliva fram, ta sitt ansvar som statsminister och stoppa vapenexporten omedelbart och säga ”inte en krona, inte en euro till Turkiet”, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt honom har EU i och med avtalet gjort sig ”beroende av någon som är på väg att bli diktator i Turkiet”. Han vill se andra alternativ.

Stefan Löfven: Går inte till turkiska staten

Stefan Löfven backar dock inte från sitt påstående. Hans pressekreterare Gösta Brunnander säger:

– Precis som statsministern sa i debatten går EU:s pengar till att hantera flyktingsituationen och inte till något annat. De här pengarna går både till NGO:er (icke-statliga organisationer, reds anm) på plats i Turkiet men så finns det också till exempel akutsjukvård för flyktingbarn som genomförs inom etablerade strukturer. Här är det EU-kommissionen som kontrollerar vilka de faktiska kostnaderna är och därefter betalas pengarna ut till ansvarig myndighet, men det är inte så att EU inom ramen för det här avtalet betalar ut pengar för att stötta den turkiska staten.

Brunnander fortsätter:

– Att ta bort de här pengarna vore att svika miljoner flyktingar i en väldigt svår situation i Turkiet och det är klart att man då är nyfiken på vad Jonas Sjöstedt vill göra, vad är det för lösning han vill se?

Hur ser man på föranslutningsstödet?

– Det är en helt annan fråga som inte var uppe till diskussion.

Se när Niklas Svensson träffar Vänsterledaren.